Wetenschap & Techniek
NTR

Deze onderzoeker laat de neanderthalers bij bosjes doodgaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze onderzoeker laat de neanderthalers bij bosjes doodgaan

Tienduizenden keren heeft archeoloog Fulco Scherjon de neanderthalers laten uitsterven. Met behulp van computersimulaties probeert hij meer over de mysterieuze mensensoort te weten te komen. Focus voelde hem aan de tand over zijn onderzoek.

The Sims spelen met Neanderthalers

Wat is er met de neanderthalers gebeurd? Meer dan 350.000 jaar lang trokken ze door Europa en Azië, maar nu kunnen we weinig meer van ze terugvinden. Hoe leefden ze, hoe groot waren hun groepen, en waarom zijn ze er nu niet meer?

Veel onderzoekers proberen die vragen te beantwoorden, maar Fulco Scherjon doet dat op een wel heel bijzondere manier. De archeoloog, die in een vorig leven software-ontwikkelaar was, bouwde een virtuele wereld waarin hij de neanderthalers steeds onder andere omstandigheden observeert. Een beetje zoals in computerspel The Sims.

Slim systeem maakt betere neanderthalers

Telkens speelt hij met zijn model de oertijd na, steeds met iets andere parameters. Bijvoorbeeld met hogere of lagere geboortecijfers, of meer of minder energieverbruik. Hij laat de simulatie lopen en kijkt dan in hoeverre het resultaat – hoe de neanderthalers zich over het gebied verspreiden – overeenkomt met wat we al weten uit archeologische vondsten.

Gaandeweg besloot Scherjon de computer zélf de parameters te laten variëren, zodat zijn eigen ideeën en vooroordelen over de neanderthalers geen rol zouden spelen. Dat slimme systeem zorgde voor een betere match met de archeologie, vertelt hij. "Het systeem vond betere neanderthalers dan ik zelf kon verzinnen. En dat is heel fijn, want dan maak je het wat objectiever."

Neanderthalers in Engeland

De archeoloog kwam interessante nieuwe inzichten op het spoor. Zijn simulaties suggereren bijvoorbeeld dat de neanderthalers helemaal in Groot-Brittannië zijn geweest, terwijl we uit archeologische vondsten niet weten of ze daar wel konden komen.

"Ik had heel veel moeite om de neanderthalers uit Engeland te houden", vertelt Scherjon. "Dat was voor mij een aanwijzing dat er misschien wel beter gekeken moet worden in Engeland, of we daar toch niet neanderthaler-archeologie kunnen vinden."

Wist je dat de meeste Europeanen en Aziaten een beetje neanderthaler-DNA hebben? Lees meer in dit artikel van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie