appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Voedsel in 2050: van technologie naar bord

Victor He
donderdag 11 juli 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

We zijn ontzettend gehecht aan het beeld van de boer die ons voedsel verbouwt, maar als we in 2050 negen miljard monden willen voeden, dan is dat ideaalbeeld verleden tijd. De tentoonstelling 'Voedsel van morgen' laat zien hoe ons bord er in de toekomst wél uit kan zien.

Tanja Koning en René Wijffels over tentoonstelling 'Voedsel van Morgen'

Zitten we straks massaal aan het kweekvlees of liggen er in de toekomst algen op ons bord? Eten we plofinsecten of helemaal geen vast voedsel meer en nemen we elke maaltijd een pil om de trek te stillen? Allemaal scenario’s die voorbij komen in de tentoonstelling in het wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam.

Pil als lunch

Curator Tanja Koning had tijdens de drukke periode van het opzetten van de tentoonstelling best wel zo’n 'voedselpil' gewild. "Toen ik zo druk aan het werk was en even wilde doorpakken, had ik best wel een pil of shake kunnen gebruiken." Koning gelooft niet dat iedereen in de toekomst aan de pillen zit in plaats van vast voedsel, maar het kán wel.

Een interessante vraag is volgens haar hoe de menselijke soort zich dan gaat ontwikkelen. "Want waar hebben we dan eigenlijk nog darmen voor nodig? En wat betekent het voor onze wangen en gezicht als we niet meer iedere dag hoeven te kauwen?" 

De tentoonstelling wil volgens Koning vooral op een laagdrempelige manier laten zien welke (nieuwe) alternatieven er zijn. Wat beland er wél en niet op ons bord? 

Algen voor avondeten 

Eén van de duurzame alternatieven zijn algen. René Wijffels is hoogleraar Algenbiotechnologie aan de Universiteit van Wageningen. Hij ziet dat steeds minder mensen dierlijke eiwitten verkiezen en vegan eten. In algen zitten veel eiwitten en goede vetten en zijn daarom volgens hem een uitstekend duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld vlees en zuivel. "Het traditionele stukje vlees met aardappelen en groente zal verdwijnen." 

Wijffels ontwikkelde eerder brood met daarin algen verwerkt. De reacties waren enthousiast en positief. Hij gelooft dat we nieuwe manieren van eten moeten omarmen. Je moet volgens Wijffels uitleggen wat algen zouden kunnen betekenen voor de toekomst van onze planeet. Een verhaal over duurzaamheid kan bijdragen aan een verschuiving in het gedrag van mensen. "We zullen hier toch nieuwe gedachtes over moeten ontwikkelen." 

Tanja Koning en René Wijffels over tentoonstelling 'Voedsel van Morgen'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1