appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dobberende My Little Pony's in Noordzee bieden kansen voor wetenschap

ANP
dinsdag 8 januari 2019 | NOS | Redactie

Een team van oceanografen wil het ongeluk met de gezonken zeecontainers van schip MSC Zoe aangrijpen om onderzoek te doen naar plastic dat in zee belandt. Wetenschapper Erik van Sebille van de Universiteit Utrecht schrok toen hij hoorde dat er zoveel rommel in de Noordzee terecht was gekomen. "Maar al best snel dacht ik: dit is ook een best mooi experiment."

Vorige week verloor een groot schip van een Duitse rederij 281 containers op zee. Daardoor belandden in een klap veel spullen in de Noordzee en op de stranden van de Waddeneilanden. Van My Little Pony-speelgoed tot flatscreentelevisies. Een deel daarvan is aangespoeld, de rest dobbert op zee of ligt op de zeebodem.

"Al dat plastic is enorm slecht voor de natuur in en rond de Noordzee. Niet voor niets hielp afgelopen weekend zelfs het leger met opruimen. Tegelijkertijd biedt het ongeluk mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek", zegt Van Sebille.

Want van zo'n 99 procent van al het plastic dat de afgelopen 60 jaar in zee is beland, is onduidelijk waar het uiteindelijk is terechtgekomen, legt hij uit in radioprogramma Nieuws en Co. "We weten niet of het op de zeebodem of op stranden ligt, of het in magen van dieren zit, of dat het is opgegeten door bacteriën."

Samenwerking met vissers

Spullen uit de containers die niet worden opgeruimd kunnen nog jaren ronddrijven op zee en deeltjes kunnen uiteindelijk zelfs naar het ecosysteem op de Noordpool aantasten.

Momenteel is nog veel onduidelijk over hoe stromingen de stukken transporteren en hoe snel plastic voorwerpen naar de bodem zinken. De oceanograaf en zijn onderzoeksteam willen achterhalen waar het plastic uiteindelijk terechtkomt.

Van Sebille wil daarom de komende tijd zoveel mogelijk gegevens verzamelen over de spullen uit de containers. Hij wil weten of die zijn aangespoeld op stranden, of dat ze op de zeebodem zijn beland. Om daarachter te komen wil hij samenwerken met vissers, die de komende tijd waarschijnlijk veel plastic in hun netten zullen vinden.

Al die gegevens wil hij bewaren, zodat die uiteindelijk gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek. "Dan kunnen we achterhalen hoe lang het duurt voordat een My Little Pony water maakt en zinkt", vertelt hij. "En dan krijgt dit ongeluk met de MSC Zoe misschien nog een zilveren randje."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1