appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

maandag 29 april

De behandeling van rokers in een verslavingskliniek moet in het basispakket

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Rookverslaafden zouden een klinische behandeling om van hun verslaving af te komen vergoed moeten krijgen, net zoals dat het geval is bij drank- en drugsverslaafden. Dat is de kern van een brief aan de Tweede Kamer van verslavingsarts Jeroen Hinneman. 

Rookverslaafden die nu aankloppen bij een verslavingskliniek krijgen geen hulp, omdat de behandeling van hun tabaksverslaving niet in het basispakket zit.

Rokers die willen stoppen, kunnen nu wel hulp krijgen in de vorm van medicijnen of een cursus en ook is een poliklinische behandeling mogelijk, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen. 

Toch is voor sommige mensen al die steun niet genoeg en ook Jellinek, een van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland, vindt het een slechte zaak dat hun specialistische zorg niet toegankelijk is voor zware rokers die deze hulp willen. 

Zorgverzekeraars Nederland wijst op het feit dat de overheid de inhoud van het basispakket bepaalt. De vraag is of de behandeling zo effectief is dat deze de kosten zal dekken. 

 

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1