Sport
VPRO

Waarom is het 'Oranjegevoel' zo belangrijk voor ons?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is het 'Oranjegevoel' zo belangrijk voor ons?

'Het Oranjegevoel', dat is één van de vijftig vensters uit de Canon van Nederland. Het voetbalelftal, de oranje mutsjes bij de Elfstedentocht en natuurlijk 'onze' Leeuwinnen. Sport en emotie dat volgens de Canoncommissie een 'niet-politieke, verbindende rol' speelt in onze geschiedenis. Het is een van de weinige vrolijke thema’s van de Canon, die de leidraad vormt voor de geschiedenisles op de lagere en middelbare school.

Maar is het Oranjegevoel echt zo bijzonder en onmisbaar? In OVT is schrijver Abdelkader Benali te gast om die vraag te beantwoorden, Benali is een van de leden van de commissie van de Canon van Nederland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klein land, grote geschiedenis

"Bij het praten over de Canon kwam naar voren dat 'oranje' iets zegt over wie wij zij als land", vertelt Abdelkader Benali. Volgens hem zijn wij een klein land dat eens in de zoveel tijd samenkomt door middel van voetbal en zich dan een grote natie waant.

"We gaan naar het WK en we gaan de wereld veroveren, dat doen we in de traditie van de zilvervloot met Piet Hein en J. P. Coen", geeft Benali als voorbeeld. "Oranje is verbindend: het is een uitnodigend en sportief gevoel voor iedereen." Oranje is van iedereen, voor iedereen, met iedereen.

Waarom staat 'het Oranjegevoel' in de Canon?

Aanwezig in sport

Ons Oranjegevoel wordt vooral zichtbaar bij grote sportevenementen: het begon bij Johan Cruijff maar is ook aanwezig bij het kijken naar de Oranje Leeuwinnen. "Deze sporters kunnen iets heel speciaals: ons hele land verbinden. Want als iemand uitkomt voor Oranje, dan is die onderdeel van onze natie."



Het Oranjegevoel en de manier waarop wij voetballen staat volgens Abdelkader Benali symbool voor hoe wij in Nederland de samenleving en ons land proberen in te richten: we maken iedereen in het veld even belangrijk, we creëren ruimte en proberen elkaars talenten aan te jagen.

Daarbij, vertelt Benali, werkt het Oranjegevoel heel bevrijdend. In Nederland zijn we niet snel trots, staan we niet snel met een vlag te zwaaien. Maar tijdens sport (en vooral voetbal)wedstrijden is dat anders: dan kunnen we worden wie we willen zijn: multiculturele winnaars. Benali: "Ons voetbalelftal symboliseert wie wij willen zijn als natie."

Verliezen

Maar, vertelt Benali, ons Oranjegevoel wordt vooral ook voelbaar tijdens verlies. Wanneer we ontwaken uit het nationale sprookje en het zichtbaar en voelbaar wordt dat we de verbinding van de sport stiekem toch erg fijn vinden. Onze hoop om als klein land een grote natie te zijn, wordt dan pijnlijk duidelijk.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie