Sport
NOS

Ajax blijft ternauwernood op voorsprong tegen Sparta

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax blijft ternauwernood op voorsprong tegen Sparta

Het was even zweten in de slotfase, maar Ajax heeft het duel met Sparta Rotterdam met 2-1 gewonnen. Zo profiteren de Amsterdammers optimaal van het verlies van AZ zaterdagavond van Willem II.

Nieuwkomer Ryan Babel mocht direct in de basisopstelling beginnen bij Ajax. Ook de andere Ryan, Gravenberch, had een basisplaats. Na een kwartier spelen werd een aanval van Ajax niet goed verwerkt door de verdediging van Sparta. Donny van de Beek kon daarvan profiteren. Het is fijn voor de club dat hij nog altijd in Nederland speelt.

De andere belangrijke man van de eerste helft was Ariel Harush. De keeper uit Israël hield verder alle pogingen van Ajax tegen.

Blessureleed Hakim Ziyech

In de 57e minuut moest Hakim Ziyech geblesseerd het veld verlaten. Het leek bij hem in de kuit te schieten. Zijn vervanger Jurgen Ekkelenkamp had een belangrijke rol bij de tweede goal van de middag.

De 17-jarige Gravenberch slalomde tussen de verdedigers van Sparta door, met een paar een-tweetjes. Ekkelenkamp tekende voor de assist.

Sparta dringt aan en maakt het nog spannend

Sparta was zeker niet kansloos in de Johan Cruijff ArenA. In de 73e minuut schoot Abdou Harroui op de paal. Een minuut later was het raak. Een lange bal werd door Joël Piroe goed opgevangen op de borst en daarna in de hoek geprikt (2-1).

Het werd zelfs nog spannend. Een enorme knal van Adil Auassar leek het doel in te gaan, maar op de lijn stond echter nog Lisandro Martinez. De Argentijn gooide zijn hoofd met gevaar voor eigen leven naar de bal, die via de paal naast de goal ging. Ook Joël Veltman haalde even later een poging van de doellijn. De allerlaatste kans, van Deroy Duarte, werd door André Onana gekeerd.

Ajax staat nu zes punten voor op nummer twee AZ. De Alkmaarders lieten de punten zaterdagavond liggen, toen Willem II op bezoek kwam. Sparta Rotterdam staat elfde.

Twee goals afgekeurd in Emmen

Tegelijkertijd werd het duel FC Emmen-Heracles Almelo gespeeld. Het enige doelpunt dat door de scheidsrechter en de VAR goedgekeurd werd, was de treffer van Marko Kolar van Emmen. Twee doelpunten van Heracles vonden geen doorgang.

ADO Den Haag en RKC Waalwijk komen tot slot van deze speelronde in actie. Om 16.45 barst de strijd tussen de laatste twee ploegen in de Eredivisie los. Het verslag van commentator Chris Wobben is te horen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie