Sport

De week van de waarheid in de Eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De week van de waarheid in de Eredivisie

Vanmiddag, vanaf 14.30 uur, staat de een-na-laatste speelronde in de Eredivisie op het programma. In alle lagen van de ranglijst staat nog iets op het spel. Door de winst van Ajax in de bekerfinale hebben alle achttien ploegen nog iets om voor te spelen.

Op papier staan vandaag voor de nummers 1 en 2, Ajax en PSV, de moeilijkste wedstrijden op het programma. De koploper ontvangt in de Johan Cruijff Arena angstgegner FC Utrecht, terwijl de Eindhovenaren op bezoek moeten bij de nummer 4, AZ.

Ajax won de heenwedstrijd in de Domstad relatief makkelijk, met 1-3. Dat is niet vanzelfsprekend, aangezien de Amsterdammers slechts zes van de laatste achttien ontmoetingen met Utrecht wisten te winnen.

PSV staat 10 doelpunten achter de koploper, iets wat lastig te evenaren lijkt in de laatste twee speelronden. Puntverlies voorkomen en hopen op een uitglijer van Ajax lijkt de laatste strohalm voor de regerend landskampioen.

{podcast audio="92755" caption="NOS Voetbalpodcast #37: 'PSV moet hopen op iets geks'" }

Degradatie

Aan het andere uiterste van de ranglijst staan er nog vijf clubs op de nominatie om te degraderen, of voor de nacompetitie. NAC heeft een klein mirakel nodig om niet direct te degraderen. Om te beginnen zullen ze dan moeten winnen van sc Heerenveen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De ploegen die de nacompetitie nog proberen te ontlopen, Excelsior en De Graafschap, gaan op bezoek bij respectievelijk Heracles en Vitesse. Beiden hebben FC Emmen, op de verlossende plek 15, nog in zicht. Vooral voor Excelsior lijkt het gat van 5 punten met de Drenten moeilijk te overbruggen.

'Wij gaan Europa in!'

De winst van Ajax in de bekerfinale van vorige week was vooral goed nieuws voor de ploeg die eindigt op plek 4. Wie direct onder nummer 3 Feyenoord eindigt hoeft namelijk geen play-offs te spelen. Op dit moment is dat AZ, maar FC Utrecht kan die plek nog overnemen. Beide ploegen spelen vanavond een topper, AZ tegen PSV, Utrecht tegen Ajax.

Frank Evenblij op De Perstribune

Willem II is, met 44 punten, de te kloppen ploeg. De Tilburgers bezitten namelijk de laatste play-offplaats. Het FC Groningen van trainer Danny Buijs lijkt de belangrijkste concurrent voor plek 8, maar theoretisch maken ook ADO, Heerenveen, PEC en VVV nog kans op die plekken. Zelfs Vitesse en Heracles zouden nog buiten de Europese boot kunnen vallen.

De een-na-laatste speelronde van de Eredivisie is live te volgen bij Langs De Lijn, vanaf 14.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie