Sport
NOS

NEC is bezig aan recordseizoen: 'Ze vertonen trekjes van een topclub'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. NEC is bezig aan recordseizoen: 'Ze vertonen trekjes van een topclub'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: NEC heeft de Gelderse derby tegen Vitesse met 3-0 gewonnen. De ploeg uit Nijmegen is inmiddels opgeklommen tot de vijfde plaats. "Ze vertonen dit seizoen trekjes van een topclub", aldus Frouws.

Het gras is groener aan de overkant. Het ietwat clichématige spreekwoord is deze zondag goed van toepassing op de Gelderse derby tussen aartsrivalen Vitesse en NEC. De Nijmegenaren wonnen op bezoek in de Gelredome met 3-0 en drukten Vitesse, laatste in de eredivisie, daarmee dieper in de degradatiezorgen. Zelf staat NEC op een keurige vijfde plaats op de ranglijst. Dat niet alleen, de ploeg speelt over twee weken ook nog eens de KNVB-bekerfinale tegen Feyenoord.

Een topseizoen? Meer dan dat, stelt Frouws. "Bijna het hele seizoen is een soort recordseizoen", zegt hij. "Vandaag scoorden ze drie keer, waarmee ze op 57 doelpunten in totaal komen. Dat is nu al een evenaring van het hoogste aantal dat ze ooit in één seizoen maakten. En dan moeten ze nog vijf wedstrijden. Het moet gek lopen, willen ze daar niet overheen gaan. Ze vertonen dit jaar trekjes van een topclub."

Persoonlijk succes

Het unieke seizoen komt ook met een persoonlijk succes voor coach Rogier Meijer, die nu de meeste uitzeges in de geschiedenis van de club deelt met een van zijn voorgangers. "Hij heeft Johan Neeskens geëvenaard", zegt Frouws. "Dat is een grote naam in Nijmegen, dus daar zal hij ongetwijfeld trots op zijn."

Quote

Meijer heeft Neeskens geëvenaard, daar zal hij ongetwijfeld trots op zijn

Bart Frouws over het persoonlijk succes dit seizoen van NEC-coach Rogier Meijer

Het contrast met buurman Vitesse is groot. Degradatie-, licentie- en geldzorgen en dan ook nog eens problemen met het eigenaarschap van het stadion. De ploeg staat laatste in de eredivisie en degradatie lijkt een kwestie van tijd. "Het is echt bijna niet meer te overzien", zegt de aangeschoven studio-analist Fons Groenendijk. "Het is een chaos en we moeten er serieus rekening mee houden dat de club volgend jaar misschien helemaal niet meer bestaat."

'Vitesse was helemaal niet slecht'

Gevolg is dat ook bij de spelers van Vitesse het vertrouwen steeds dieper wegzakt, getuige de nederlaag in de Gelderse derby. Dat terwijl ze een best aardige wedstrijd speelden, aldus Groenendijk. "Het eerste uur vond ik ze eigenlijk helemaal niet slecht. Ze waren de betere ploeg en hebben kansen gehad om te scoren - maar scoren, dat lukt ze niet."

Zijn de cijfers het daarmee eens? Ja, stelt Frouws. "Zeker in de eerste helft begon Vitesse goed. Het aantal balcontacten in het strafschopgebied was met 18-1 in het voordeel van Vitesse, dat is een veelzeggende statistiek." Ook over de hele wedstrijd gezien had Vitesse het overwicht - de ploeg schoot twaalf keer vaker dan NEC.

Frouws: "Maar als je kijkt naar de kwaliteit van de schoten, dan was een remise niet eens zo gek geweest. Maar NEC is al het hele seizoen messcherp. Alles wat richting doel gaat, vliegt erin bij de Nijmegenaren. Eigenlijk kun je zeggen dat bijna alle cijfers erop wijzen dat Vitesse een resultaatje had kunnen boeken, behalve de statistieken die ertoe doen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie