Sport
NOS

'Zelfvertrouwen is goed, maar je moet een vorm van nederigheid betrachten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zelfvertrouwen is goed, maar je moet een vorm van nederigheid betrachten'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: koploper PSV verloor zaterdag met 3-1 bij NEC, de eerste nederlaag van het seizoen. "Zelfvertrouwen is goed, maar je moet een vorm van nederigheid betrachten."

Het was even wennen voor de aanhang van PSV, na de eerste nederlaag in 42 eredivisieduels. In De Goffert toonden zijn spelers zich "hautain" en "arrogant", aldus de 60-jarige coach. De stevige uitspraken waren opvallend, aangezien Bosz zijn spelers na de Champions League-uitschakeling door Borussia Dortmund van enkele weken eerder juist in bescherming had genomen. "Ik hoop dat we de selectie bij elkaar kunnen houden", zei hij destijds. Het is de vraag of Bosz dat met de scherpe kritiek van zaterdag heeft gedaan.

Arrogantie

Wanneer is een ploeg eigenlijk arrogant? "Als ze denken dat ze met minimale inspanning maximaal resultaat kunnen behalen", aldus de aangeschoven studio-analist Gertjan Verbeek. Hugo Borst haakt in: "Eén van de beste voorbeelden van arrogantie was de WK-finale van 1974. Het Nederlands elftal had enorme indruk gemaakt, maar ze dachten: we slachten dat West-Duitse elftal ook nog wel eventjes. Dat heb ik regelmatig teruggelezen in interviews van Duitse voetballers, die vonden dat die Nederlanders in de catacomben er echt stuitend arrogant bijstonden. Zo van: wij komen even dat goud ophalen. Je mag terecht heel veel zelfvertrouwen hebben, maar ik vind dat je toch altijd een vorm van nederigheid betrachten."

Wat zeggen de cijfers uit Nijmegen? "Als je kijkt naar wat ze aanvallend hebben laten zien, was het één van de beste uitwedstrijden van PSV dit seizoen", aldus data-analist Bart Frouws. Bovendien stond PSV slechts acht Nijmeegse schoten toe, de helft daarvan was een poging op doel. Tja, wat heb je eraan als driekwart erin vloog.

Quote

Je mag veel zelfvertrouwen hebben, maar ik vind dat je ook altijd een vorm van nederigheid moet betrachten

Hugo Borst over de balans tussen arrogantie en zelfvertrouwen

Reden tot frustratie was er inderdaad genoeg. PSV creëerde voldoende kansen, maar een gebrekkige afronding deed de ploeg de das om. Het deed denken aan de verloren Champions League-ontmoeting met Borussia Dortmund, waardoor PSV het Europese hoofdtoernooi in de achtste finales verliet. In Nijmegen voetbalde PSV vijftig kansen bij elkaar, wat dus slechts resulteerde in één goal. "Ze hadden op basis van de kwaliteit van de kansen meer dan drie doelpunten kunnen verwachten." Een gebrek aan efficiëntie, waar ook Feyenoord-coach Arne Slot dit seizoen al eens over klaagde.

Gemiste strafschoppen

Over gemiste kansen gesproken: veelbesproken was de onbenutte penalty van Luuk de Jong, waarmee de spits verzuimde de aansluitingstreffer te maken en zo de spanning terug in het duel te brengen. Het is zeker niet de eerste keer dat hij faalt vanaf elf meter: hij heeft zes van zijn achttien strafschoppen in de eredivisie gemist.

"Geen enkele speler miste deze eeuw meer penalty's in de competitie", plaatst Frouws dat in perspectief. "Je kon deze ook aardig zien aankomen: de laatste zes gingen allemaal linksonder in de hoek. Dat weet Cillessen ook. Dat dat zijn lievelingshoek is, zei hij ook na de thuiswedstrijd tegen Dortmund."

Records

Welke records dreigt PSV nu mis te lopen? "Er kan een streep door het puntenrecord. Die konden ze evenaren als ze het nog goed hadden gedaan. Dat gaat helaas niet door, net als het ongeslagen kampioenschap natuurlijk - dat is ook jammer. Dus er zijn een aantal mijlpalen waar een streep doorheen kan."

Maar niet getreurd: niet alle records zijn uit zicht geraakt. Frouws: "Nog geen enkele ploeg ooit heeft in één seizoen in alle wedstrijden een doelpunt gemaakt. Daar kunnen ze nog voor gaan. Ik vind dat stiekem misschien wel het mooiste record, simpelweg omdat dat nog nooit gebeurd is."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie