Sport
EO

Clubwatcher Vitesse somber: 'Bijna failliet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Clubwatcher Vitesse somber: 'Bijna failliet'

Jeroen Kapteijns van De Telegraaf heeft weinig vertrouwen in het voortbestaan van Vitesse. "Het is een uitermate ingewikkelde situatie", zegt de verslaggever in Geld of je Leven.

Vitesse dient nieuw financieel plan in: gaat dit de voetbalclub redden? (18 april 2024) - Geld of je leven

In het verleden zijn er wel vaker bekende clubs failliet gegaan, bijvoorbeeld RBC Roosendaal, maar daar waren de problemen vaak eendimensionaler, zegt Kapteijns. "Die clubs hadden gewoon geld tekort. Dat heeft Vitesse ook, maar ze zitten verstrikt in een moeilijke situatie: ze zijn in handen van een Russische eigenaar, maar dat wilden ze niet meer omdat ze geen banden met Rusland willen hebben."

De Arnhemse club keek aan de andere kant van de zee: "Ze gingen in zee met een Amerikaan, Coley Parry. Die deed zich voor als iemand die de club kon gaan dragen, maar dat kon hij niet hardmaken bij de licentiecommissie van de KNVB. Nu hebben ze een probleem: want die Parry heeft heel veel geld toegezegd als hij voorzitter zou worden, maar dat werd hij dus niet", vertelt hij. "Nu moeten ze dus veel terugbetalen."

Geen financiële dekking

Vitesse diende een plan in bij de KNVB om twee jaar in de eerste divisie te spelen om de financiële zaken op orde te krijgen. De deadline waarop dat plan goedgekeurd moet worden door de eerdergenoemde licentiecommissie is 15 juni. Dan moet er een sluitende begroting liggen, maar dat wordt lastig, denkt Kapteijns. "Over de financiële dekking kon nog niks gezegd worden. Er moet nog heel veel gebeuren en 15 juni is al heel dichtbij", zegt hij.

Voor de fans van Vitesse is het natuurlijk 'rampzalig', vertelt Kapteijns. "Je club die in het voortbestaan wordt bedreigd, er is echt niks ergers voor een voetballiefhebbers. Degradatie wordt voor lief genomen, want zezijn maar met één ding bezig: blijft Vitesse wel bestaan?"

Ook NPO Radio 1-presentator Eric Arends maakt zich zorgen, zo vertelde hij eerder vandaag op X.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kaptijns hoopt dat er nog 'een konijn uit de hoge hoed' wordt getoverd. "Die club is zo groot, er zitten daar tweewekelijks zeker vijftienduizen mensen. Er zijn toch mensen die dit niet willen laten gebeuren? Onder druk wordt alles vloeibaar."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie