appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Overnachting
STER Advertentie

Het historische Belgische voetbalmoment op het WK 1986

ANP
maandag 18 juni 2018 | BNNVARA | Rozemarijn Brus Twitter

Het was 1986: ongeveer de laatste keer voor Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van het NRC Handelsblad, huilde om sport. België was op het WK in Mexico, en Leo van der Elst schrijft Belgische voetbalgeschiedenis. Daarover vertelt hij in De Nieuws BV, aan de hand van een bijzondere foto.

België won van Nederland en de Rode Duivels vertrekken naar Mexico. Daar verslaan ze onder andere de Sovjet unie, "zo lang is het al geleden", lacht Vandermeersch. Het Belgisch elftal komt zomaar in de kwartfinale terecht. Zo zijn ze nog maar één stap verwijderd van een halve finale tegen Argentinië, en hun legendarische speler Maradona. Het enige wat hen nog in de weg staat zijn elf Spaanse spelers.

Leo van der Elst

En die laten de Rode Duivels niet zo maar door. Het wordt 1-1 en het komt aan op penalty's. "Alle grote sterren van het moment weigerden te trappen, maar Leo van der Elst, die loopt naar de bondscoach en zegt dat hij de vijfde wil zijn. Achteraf hoopte hij dat het dan allang beslist was." En daar komen de tranen van Vandermeersch vandaan: Van der Elst scoort de beslissende penalty, "als de keeper de bal had gepakt was hij met bal en al door het net gevlogen zijn." Oftewel, België is door naar de halve finales. Een zeer terecht historisch WK-moment voor de Belgische voetbalfan, Peter Vandermeersch: "Dit beeld is een stuk van mijn jeugd."

Elke dag heeft De Nieuws BV de WK BV tussen half twee en twee. Met elke dag een bijdrage van Abdelkader Benali, 'De Schrale Leeuw' en een bijzondere gast in de studio.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1