appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

'Het is talk of the town, alles wat Van Gaal benoemt is wereldnieuws'

Abdelkader Benali
vrijdag 15 juni 2018 | BNNVARA | Abdelkader Benali Twitter

Wat vinden de Marokkaanse spelers van de aanmoediging van Louis van Gaal? En vieren ze daar eigenlijk ook het Suikerfeest? In zijn virtuele dagboekbladzijden beschrijft Abdelkader Benali voor De Nieuws BV de sfeer in Sint Petersburg, de jongensdroom die waar wordt gemaakt en de aanmoediging vanuit Nederland.

Pleintjesvoetbal in Sint Petersburg

Gisteren (15 juni) de persconferentie van Marokko bezocht. Renard en aanvoerde Benattia kregen het woord. Het stadion - in de vorm van een ufo - ligt aan het einde van een uitgestrekt park. Uitgestrekt is wel het woord dat bij Sint Petersburg past. Alles is hier uitgestrekt, de boulevards kennen geen einde, de kanalen lijken door te lopen in de zee, de trams verdwijnen aan den einder, zonder stop of gang. 

Benattia keek stuurs voor zich uit, als een commando die wil vechten. Het was een onmogelijke lange stare down die hij daar uitvoerde vanachter de microfoon. Het was zijn blik tegen de onze. Er kwam geen lach tevoorschijn. Bikkelen ernst. De stare down als empowerment. Ter sprake kwam het filmpje van Louis van Gaal waarin hij Marokko van harte succes wenst. Het is talk of the town, alles wat Van Gaal benoemt is wereldnieuws. Coach van Marokko Renard toonde zich gevleid door de aanmoediging van de grote meester.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het was vooral de internationale pers die vragen stelde; de Marokkaanse pers maakte op mij de indruk alles al te weten, tot de uitslag van de wedstrijd. Daarna was er de openbare training. Een snoepje om het internationale journaille een blik te laten werpen op het stadion en de spelers. Als eerste kwam Nordin Amrabat het veld op. Hij begon lekker met de bal te pielen. Pleintjesvoetbal in Sint Petersburg.

Een aantal observaties: een leeg stadion is intimiderender dan een vol stadion. De leegte zuigt alle energie uit je.
Sommige gedeelten van Sint Petersburg doen me denken aan de betere buurten van Rome. Wolken hangen als fregatten boven de stad. En omdat het maar niet echt donker wil worden, ga je verlangen naar de totale duisternis."
 

Een jongensdroom die waar wordt gemaakt 

Nordin Amrabat kwam gister als het eerste het veld op van het immense stadion hier. Hij kreeg de bal toegeworpen. In een leeg stadion stond Nordin de dag voor de wedstrijd als een jochie van acht een balletje hoog te houden, als op een pleintje in Huizen waar hij vandaan komt. Ik vond het van een indrukwekkende schoonheid, zien dat jongensboeken nog geschreven worden.
 

Goed voorbeeld doet goed volgen

Wat Louis van Gaal kan, kan ik ook, dacht Abdelkader Benali. Maar wat echt mooi zou zijn? Als we allemaal het Marokkaanse elftal aanmoedingen!

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1