Sport
KRO-NCRV

Welke uitdagingen staan Marokko te wachten in de organisatie van het WK voetbal?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke uitdagingen staan Marokko te wachten in de organisatie van het WK voetbal?

Het wereldkampioenschap voetbal wordt in 2030 gehouden in Marokko, Spanje en Portugal. Dat lijkt ver weg, zeker omdat er volgend jaar nog een WK plaatsvindt in Noord-Amerika, maar in Marokko zijn de voorbereidingen al in volle gang. "Bij het binnenhalen van zo'n toernooi maken overheden allerlei beloftes die ze nooit waarmaken", vertelt Matthijs van Dam, onderzoeksjournalist van Trouw, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Marokko is niet in staat om het in hun eentje te organiseren", vertelt Van Dam. Daarom worden de andere wedstrijden verdeeld gespeeld in zowel Spanje als Portugal. "De Marokkaanse speelsteden komen het slechtst uit de test in hoeverre ze voorbereid zijn om dit te trekken", gaat de onderzoeksjournalist verder.

Voorbereiding

Marokko heeft deze wens al "decennia" en daarom vindt Van Dam het ook geen "gekke" keuze. "Maar de vraag is: moet je het grootste sporttoernooi ter wereld geven aan een land dat daar niet op voorbereid is?" Het land hoopt voor 2030 een stadion te hebben gebouwd waar 115 duizend toeschouwers naartoe kunnen komen en willen dat daar de finale gespeeld wordt. "Dat maakt Spanje zenuwachtig. Zij zijn het belangrijkste gastland en voelen de hete adem in de nek."

'Geld is geen probleem'

Volgens programmamaker en schrijver Nordin Ghouddani ligt de bouw van dat stadion op schema. "Zodra een niet-Westers land iets organiseert komen er twijfels. Marokko is een top voetballand qua cultuur en de middelen zijn ongekend, het is ook pas in 2030." Bovendien komen er grote investeringen vanuit China. "Geld is geen probleem", benadrukt Ghouddani.

Dubieus

Van Dam vraagt zich af of het land dat soort geld wel moet toelaten. "Het kan een dubieuze herkomst hebben, zoals we zagen bij Qatar." Ook waar die investeringen aan besteed worden trekt Van Dam in twijfel. "Kan je dat geld niet beter steken in andere sectoren, zoals zorg en onderwijs?"

Valse beloftes

Bij ieder groot sportevenement, of het nou het WK, EK of de Spelen zijn, doet het gastland grote beloften over investeringen en ontwikkelingen. Banen, toerisme en diplomatie worden gegarandeerd, maar op de lange termijn blijkt daar vaak weinig van terecht te komen. "Bij Brazilië zagen we ook allerlei beloftes over verbeterde infrastructuur, het was een catastrofe", zegt Van Dam.

Volksfeest

"De ontwikkeling was er al", countert Ghouddani. Toerisme naar Marokko is onverminderd populair en een WK trekt wereldwijd natuurlijk veel aandacht. "Ze snakken naar succes in eigen land, ik denk dat mensen alleen maar blij zijn", zegt de schrijver over het Marokkaanse volk. "Het is een volksfeest. Mensen zijn niet bezig met wat ervan overblijft."

Straathonden

In de aanloop naar het WK is er veel te doen geweest rondom het beleid van Marokkaanse regering jegens de naar schatting 3 miljoen straathonden. Van Dam meldt dat "gewapende teams" in de nacht de straat op gaan en honden neerschieten of injecteren met een gif. Dat loopt niet altijd goed, waardoor "de honden niet meteen doodzijn en blijven liggen."

Ghouddani zegt de straathonden problemen veroorzaken. "Ze zijn hondsdol, je kunt ze niet aaien." Het beeld dat het "lieve" straathonden zijn, klopt volgens de programmamaker niet. "Het moet opgelost worden. De mensen lopen gevaar en dat wordt onderschat."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie