Politiek
BNNVARA

Aftreden Asscher voelt 'oneerlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftreden Asscher voelt 'oneerlijk'

Het aftreden van Lodewijk Asscher als PvdA-lijsttrekker voelt 'oneerlijk', zegt de oud- politiek adviseur van Asscher, Julia Wouters in De Nieuws BV. Er ligt een een zware verantwoordelijkheid op het bord van het kabinet, concludeert Wouters, "als die niet hier hun conclusies aan verbinden, dan weet ik het ook niet meer."

"Als minister ben je ook verantwoordelijk voor alle dingen die je niet weet. Maar, dat gaat over politieke verantwoordelijkheid, want persoonlijk is het moeilijk om op iets wat niet verteld wordt, te acteren. Wat je niet weet, kun je ook niet repareren. Vanaf het moment dat je het wel weet moet je wat doen", zegt politicoloog Julia Wouters.

"Ik begrijp wel hoe het werkt, maar ik vind het ontzettend pijnlijk dat juist iemand die er zo integer in zit en zo betrokken is dit zo hard aangerekend krijgt terwijl Rutte nog steeds hoog in de peilingen staat. Terwijl dit wat er gebeurt juist past bij zijn mensbeeld, dat mensen dankbaar moeten zijn tegenover de overheid dat ze hulp krijgen', aldus Wouters.

Mark Rutte nog altijd populair is 'wrang'

Dat het zoveel meer toegerekend wordt aan Lodewijk Asscher komt volgens haar doordat het juist van de PvdA wordt verwacht om voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire op te komen. "Maar dat Mark Rutte nog net zo populair is als altijd, en dat het Asscher zo hard wordt aangerekend terwijl hij niet meer verantwoordelijk was vanaf het moment dat we dit allemaal wel wisten, vind ik extra wrang", zegt Wouters.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwemmen tegen een dikke laag modder

Wouters was de politiek adviseur van Asscher, ook toen hij minister was van Sociale Zaken. Dat Asscher is opgestapt als lijsttrekker is kwam voor Julia Wouters als een verrassing. Toen ze hem het laatst sprak zag ze een 'strijdbaarheid' in hem om 'juist als PvdA- er' voor de mensen op te komen die onrecht is aangedaan in de toeslagenaffaire. Hij wilde vanuit zijn positie ervoor zorgen dat "de overheid er weer voor de mensen is en niet de mensen voor de overheid", aldus Wouters.

"Hij was van plan om er vol voor te gaan maar het was als zwemmen tegen een dikke laag modder", zegt Wouters. "Dus ik snap hoe hij tot deze conclusie is gekomen, en ik denk ook dat het het goede is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kabinet moet conclusies trekken

"Als er nu niet een hele zware verantwoordelijkheid op het bord van het kabinet ligt, die niet hebben geacteerd vanaf het moment dat ze het wel wisten, en als die niet hier hun conclusies aan verbinden, dan weet ik het ook niet meer", concludeert Wouters.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie