Politiek
BNNVARA

Timmermans keert terug naar de Haagse politiek: wat betekent dat voor Brussel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Timmermans keert terug naar de Haagse politiek: wat betekent dat voor Brussel?

Frans Timmermans stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor de gezamenlijke kieslijst van GroenLinks en PvdA. Dat liet de huidige Eurocommissaris vandaag weten aan de NOS. De vraag rijst: wat betekent dat voor zijn Europese Green Deal? Die vraag wordt voorgelegd aan Lise Witteman, onderzoeksjournalist van Follow the Money. "Het gevecht met de lidstaten moet nog komen", zegt zij in De Nieuws BV.

Op het gebied van energie heeft Timmermans veel van zijn plannen erdoorheen gekregen bij de lidstaten en het Europees Parlement, vertelt Witteman. "Maar waar hij nu al anderhalf jaar mee worstelt is dat landbouwdossier. Is de reductie van pesticiden. Is de natuurherstelwet, want die is weliswaar door het Europees Parlement gekomen, maar het gevecht met de lidstaten moet nog komen." Kortom, volgens Witteman is er een kans dat hij dit belangrijke dossier niet tot het einde gaat volbrengen, "wat toch een pijnlijke conclusie zou zijn."

Timmermans terug naar de polder

Het vertrek van Timmermans uit Brussel zou een aderlating zijn voor Nederland, denkt Witteman. Want door zijn kennis en kunde op het gebied van Europa, is de vice-voorzitter van de Europese Commissie essentieel in de belangen behartigen van Nederland. Witteman: "Ik ben heel benieuwd hoe Timmermans het zou doen als hij teruggaat naar Nederland, terug naar de polder."

De Nederlandse politiek is niet een onbekend gebied voor Timmermans. Na een diplomatieke carrière werd hij namelijk in 1998 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Vervolgens werd hij in 2007 in het kabinet-Balkenende IV staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en hield zich bezig met Europese samenwerking. Na een korte periode als Kamerlid trad hij in 2012 aan in het kabinet-Rutte II als minister van Buitenlandse Zaken. Een belangrijke moment in die periode was de emotionele toespraak die hij hield bij de Verenigde Naties over het neerhalen van vlucht MH17.

Prachtige verhalen en vergezichten

Witteman: "Timmermans houdt natuurlijk van prachtige verhalen en vergezichten en dan zeggen wij allemaal, 'doe maar gewoon'. En we hebben ook gezien hoe Sigrid Kaag, die ook vanuit het internationale terugkeerde naar het Nederlandse, zich haar tanden daarop stuk beet. Zich daar niet meer thuisvoelde. Hoewel Timmermans natuurlijk ook wel uit andere snit is, dus, daar ben ik vooral benieuwd naar."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie