Podcast
NOS

Podcast De Dag: GroenLinks en PvdA, een complexe liefde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: GroenLinks en PvdA, een complexe liefde

Andrée van Es en Job Cohen, twee prominente oudgedienden van GroenLinks en PvdA, vertellen in podcast De Dag hoe de liefde tussen hun partijen jarenlang ver te zoeken was.

#1394 - GroenLinks en PvdA, een complexe liefde - De Dag

Het is de dag van de waarheid voor de 'Linkse Samenwerking'. Leden van GroenLinks en de PvdA stemmen er waarschijnlijk mee in dat de partijen de komende Tweede Kamerverkiezingen ingaan met één kandidatenlijst en één programma. Een belangrijke volgende stap in de samensmelting van de partijen.

In podcast De Dag vertellen Andrée van Es en Job Cohen, twee prominente oudgedienden van GroenLinks en PvdA, hoe de liefde tussen de partijen jarenlang ver te zoeken was en welke verschillen in ideologie en partijcultuur nog altijd hier en daar tot gemor onder leden leidt. Ook zijzelf hebben die verschillen gevoeld, vertellen ze, toch zijn ze allebei uitgesproken voorstanders van een uiteindelijke fusie van de partijen.

Andrée van Es is oud-voorvrouw van de PSP, een van de vier partijen die in 1990 opgingen in GroenLinks . Ze vertelt hoe moeilijk maar ook noodzakelijk het overbruggen van verschillen en het zoeken naar een nieuwe politieke identiteit kan zijn.

Oud-partijleider van de PvdA Job Cohen kijkt met een ongemakkelijk gevoel terug op het verleden van zijn partij, en ook zijn eigen rol daarin. Er zijn duidelijk fouten gemaakt, zegt hij met de blik van nu, en de enige oplossing is volgens hem een brede progressieve beweging die weer vertrouwen in de overheid én in een oplossend vermogen van die overheid kan terugbrengen.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie