appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Alexander Pechtold noemt aangifte tegen ambtenaren Belastingdienst 'zeer discutabel'

ANP
dinsdag 26 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold noemt de aangifte van partijgenoot en staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen "zeer discutabel". Dat zegt hij in Spraakmakers

"Het zijn mijn eigen partijgenoten die dit hebben gedaan, maar ik weet niet of dit verstandig is", reageert hij op het nieuws van vorige week dat het ministerie van Financiën aangifte doet tegen belastingambtenaren. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Alexander Pechtold in Spraakmakers

Het ministerie wil weten of een aantal ambtenaren zich bij het opsporen van toeslagenfraude schuldig heeft gemaakt aan 'beroepsmatige discriminatie' en 'knevelarij'. 

"We hebben een systeem waar politici worden afgerekend. Niet vanwege persoonlijk falen, maar omdat ze politiek verantwoordelijk zijn", aldus Pechtold. Als een ambtenaar incidenteel in de fout gaat - bijvoorbeeld door een greep uit de kas te doen - dan kun je volgens hem naar het strafrecht stappen. 

Versterkt angstcultuur 

Hij vindt het goed dat er wordt uitgezocht of er in het geval van de toeslagenaffaire sprake is van opzettelijk handelen bij de Belastingdienst, maar vraagt zich af of dit via de rechtsgang moet gebeuren. "Het zorgt ervoor dat ambtenaren zich nóg meer zullen indekken, nog minder verantwoordelijkheid gaan nemen en het versterkt die angstcultuur." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1