appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hans de Boer: Kabinet schaadt internationale handelspositie door houding Europees herstelfonds

ANP
vrijdag 22 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Met de huidige, zuinige houding omtrent het Europese herstelfonds dat Frankrijk en Duitsland voorstellen, schaadt het kabinet de internationale handelspositie. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer vindt dat Nederland "een warmer hart moet hebben voor Zuidelijke landen".

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederland moet zich "royaler, vanuit een warm hart, en ridderlijk" opstellen binnen de Europese Unie, mede vanwege de waarde die het voor ons heeft. "Je hoeft de poen niet over de balk te schrijven, maar je moet zeggen: we moeten het hebben over de voorwaarden. Dat klinkt anders."

De Boer vergelijkt het met wanneer je een drenkeling in het water ziet. "Dan roep je ook niet, waarom heb je geen zwemles genomen." Je haalt de drenkeling eerst uit het water en zegt vervolgens dat zwemles een goed idee zou zijn. "Nederland roept te hard, je moet zwemles nemen."

'Niet alleen voor de centjes'

De Europese Unie is met twee hoofddoelstellingen opgericht, haalt De Boer aan, vrede en welvaart. "We hebben in Europa een prachtige manier van samenleven gevonden en dat moeten we koesteren." Het gaat niet enkel om het financiƫle gewin.

Het kabinet stelt zich nu te zuinig op, stelt De Boer. "Ik wil een welvarend land zijn en goed geld verdienen." Tegelijk wil hij dat Nederland in de wereld wordt gezien als een eerlijk land, waarop gerekend kan worden. "Het gaat niet alleen om de centjes."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1