Politiek
KRO-NCRV

Informatievoorziening aan Tweede Kamer dreigt nog slechter te worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Informatievoorziening aan Tweede Kamer dreigt nog slechter te worden

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans maakt zich zorgen over de informatievoorziening aan de Tweede Kamer. Vanmiddag wordt er een brief besproken waarin de minister van Binnenlandse Zaken adviseert om de informatieplicht aan de Kamer te beperken. "Dit is heel kwalijk en in strijd met grondwetsartikel 68", aldus Voermans.

De kindertoeslagaffaire laat volgens Voermans zien dat het eerder regel dan uitzondering is dat de regering de Kamer op een 'need to know basis' informeert. Daardoor ontbreken belangrijke evaluatieverslagen en document uit dit dossier bij het informeren van de Kamer. Met dit voorstel wordt dat de praktijk. "Op deze manier hoeft er niets van intern beraad meer naar de Kamer gestuurd te worden."

Staatssecretaris Snel zegt volgens Voermans dat hij de duiding en informatie geeft die voor het debat nuttig zijn, maar het blijkt keer op keer dat dit onvoldoende is.

Volgens Voermans is het gek dat er enerzijds verlangd wordt dat de Kamer beter geïnformeerd is dan burgers - Tweede Kamerleden kunnen immers geen Wob-verzoek indienen. Anderzijds wordt nu een voorstel besproken waarin intern beraad volledig aan de Kamer geweigerd kan worden. "Ik hoop dat de Kamer wakker is en dit niet laat gebeuren."

Ster advertentie
Ster advertentie