Politiek
KRO-NCRV

Eickhout (GL): 'Liever Timmermans dan onbekende defensieminister'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eickhout (GL): 'Liever Timmermans dan onbekende defensieminister'

Het Europees Parlement is nog totaal niet overtuigd van de kandidaat Ursula von der Leyen waar de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel en overige regeringsleiders van de EU-lidstaten na dagen en nachten vergaderen mee komen. Dat blijkt uit de eerste stemming in Straatsburg vanochtend. "De Groenen stemmen tegen", zegt Europarlementariër en 'Spitzenkandidat' Bas Eickhout in 1 op 1.

Er wordt nog de hele dag gestemd in de tweede Europese zetelstad, "maar ik denk dat het eerste belangrijke signaal is afgegeven. Een absolute meerderheid is ver weg", vertelt GroenLinks-politicus Eickhout. "Er is onvoldoende steun voor Ursula von der Leyen als nieuwe EU-commissie-voorzitter." Hij merkt dat er veel chagrijn is, iedereen is boos op iedereen.

Eickhout (GL): ‘Liever Timmermans dan onbekende defensieminister’



Het lijstje met namen dat door regeringsleiders is opgesteld "in achterkamertjes", noemt Eickhout "een belediging naar de kiezer toe". Om er aan toe te voegen: "Het zou verstandiger zijn als de regeringsleiders beseffen dat ze beter hun huiswerk moeten doen. En ik zou de verkiezingsuitslag ook wat serieuzer nemen".

Het naar voren schuiven van Ursula von der Leyen als opvolger van Jean-Claude Juncker, volgt Eickhout met stijgende verbazing. Dan veel liever onze eigen Spitzenkandidat uit de sociaal-democratische hoek, benadrukt Eickhout. "Een stem voor Timmermans is wat de Groenen betreft logischer dan een stem voor een onbekende Duitse minister van Defensie."

Oude Europese politiek

Politiek commentator Kees Boonman volgt vanuit Straatsburg de respons van het Europarlement op de verdeling van de EU-topbanen in spe met argusogen. Een tussenbalans kan wel worden opgemaakt. "De sociaal-democraten waren iets te eager om de buit binnen te halen. En daarvoor zijn ze gestraft. Maar deze verrassende uitkomst is ook het verhaal van de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel, die wel even dacht van: 'zo gaan we het weer doen in Europa'. Nou, mooi niet. Ze heeft duidelijk een misrekening begaan. Je kan dan ook nu rustig vaststellen dat het tijdperk Merkel in Europa voorbij is.'

De politieke variant van Risk in Brussel en Straatsburg verkeert zich in elk geval nog lang niet in de eindfase, besluit Boonman. "Dit spel wordt zelfs nog gespeeld als wij denken dat het al afgelopen is. Het kan nog alle kanten op gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie