Politiek
WNL

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: 'Asiel is geen crisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: 'Asiel is geen crisis'

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in Sven op 1. "We bestempelen in Den Haag alles als crisis", verzucht de burgervader.

Video niet beschikbaar

Dijsselbloem reageert daarmee op PVV-leider Geert Wilders, die zaken rond asiel aan de formatietafel als crisis zou willen bestempelen om noodmaatregelen mogelijk te maken. Dat zeggen bronnen rond de formatie maandag tegen de NOS. "Asiel is naar mijn oordeel op zichzelf geen crisis", zegt Dijsselbloem.

Hij gaat verder: "Ik denk ook dat de aantallen de afgelopen jaren te doen zouden moeten zijn, alleen hebben we van de asielopvang een crisis gemaakt. Dat doen we nu al een lange tijd."

Budel, waar het op-één-na grootste aanmeldcentrum van Nederland staat, valt onder de veiligheidsregio waar Dijsselbloem de voorzitter van is. "Na Ter Apel de grootste locatie. Ook daar zijn problemen rond leefbaarheid en veiligheid."

"Het is dus echt in het belang van deze regio, en zeker van Budel, dat alle gemeenten hun rol nemen", zegt de burgervader. "Dan is de asielopvangcrisis naar mijn oordeel op te lossen. Ook Eindhoven moet meer doen om gespreid locaties te hebben, zodat we die mensen kunnen opvangen."

Luister deze aflevering terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Bestempelen alles als crisis'

Maar Dijsselbloem vindt dat de term 'crisis' "veel te veel en veel te makkelijk uit de kast wordt gehaald. We bestempelen in Den Haag tegenwoordig alles als een crisis", zegt hij. "Dat helpt overigens helemaal niet om dingen op te lossen, is mijn indruk."

Als de formerende partijen ervoor kiezen om asiel als crisis te bestempelen, moet de rechter beoordelen of dat besluit terecht is, zegt Dijsselbloem. "Ik denk dat de rechter daar dan heel kritisch naar gaat kijken. Nogmaals: op de aantallen van de totale migratie is de asielstroom betrekkelijk klein. Dat is vaker gezegd, maar blijft niet hangen."

Arbeidsmigratie

Dijsselbloem vindt dat we in Nederland kritischer moeten kijken naar arbeidsmigratie. Dat is volgens hem "een veel groter issue" dan asiel. "Sectoren die erg afhankelijk zijn van arbeidsmigranten, zoals kassen en bedrijven in de vleesverwerkingsindustrie, zouden geen toekomst hebben in ons land, stelt hij. "Die draaien bijna volledig op goedkope arbeid uit bijvoorbeeld Oost-Europa."

De burgemeester van Eindhoven vindt dat we "selectiever" moeten zijn. "Wat brengt het nou eigenlijk voor Nederland, in toegevoegde economische waarde? Zet dat maar eens af tegen de sociale kosten. Weinig mensen durven het debat daarover te voeren."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie