Politiek
VPRO

Tom-Jan Meeus over de PVV: 'Het kan makkelijk mislopen binnen de partij'

foto: Merlijn Doomernik
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom-Jan Meeus over de PVV: 'Het kan makkelijk mislopen binnen de partij'

Journalist Tom-Jan Meeus denkt dat het gemakkelijk weer mis kan lopen binnen de PVV. Er werd jarenlang gedebatteerd met dreigementen in de partij, vertelt hij bij Nooit Meer Slapen. Hij schreef een spraakmakend essay voor de Maand van de Filosofie, getiteld Duidelijkheid, waarin hij het verleden van Geert Wilders en de PVV uitdiept. "De organisatie van de PVV is slecht, maar Wilders zelf is verbaal hoogbegaafd en weet precies wat er speelt."

Tom-Jan Meeus (journalist) - Nooit meer slapen

Niet door de macht te vangen

In 2012 dook journalist Tom-Jan Meeus voor het eerst in de werkingen van de PVV, toen de partij de gedoogpartner was van het kabinet Rutte I. Terwijl de meeste partijen in het kabinet terughoudend en voorzichtig waren, vertoonde Wilders een heel ander gedrag. "Hij bleef verbale en soms agressieve uitspraken doen, zoals hij altijd al had gedaan. Hij was een aparte vogel, niet door de macht te vangen."

In zijn onderzoek naar de PVV werd voor Meeus één ding direct duidelijk: "Die hele PVV was een krankzinnig experiment." De afwezigheid van leden in de partij leidde volgens hem tot een situatie waarbij besluitvorming grotendeels geconcentreerd was rond één persoon. "In de fractie van de PVV werd natuurlijk gediscussieerd, maar aan het eind van de discussie was er maar één die besliste." Deze machtsdynamiek creëerde volgens Meeus een aparte sfeer binnen de de partij.

Quote

Het gebrek aan basis onder de fractie is zo ongelukkig dat het heel gemakkelijk mis kan lopen.

Tom-Jan Meeus

Niet om inhoud, maar om dreigementen

"De debatten draaiden niet om inhoud, maar om dreigementen die gericht waren op Geert Wilders. Mensen zeiden: 'Hé Geert, als ik nu niet dit en dat krijg, dan moet ik stoppen en de media informeren over wat er aan de hand is.'" Dit resulteerde in een bijzonder beeld van Wilders binnen de partij. "Kamerleden zagen een man die een beetje bang was voor al het gedoe, en Wilders keek heel erg neer op de mensen waarmee hij moest werken, hij noemde ze gekken."

De oude problematiek blijft nog altijd bestaan, ook met PVV als winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. "Hoe het nu gaat met de partij moeten we nog zien, maar er zijn al tekenen dat het niet zo goed loopt," vertelt Meeus. "Het gebrek aan basis onder de fractie is zo ongelukkig dat het heel gemakkelijk mis kan lopen." Toch is de waarheid volgens Meeus complexer. "De organisatie van de PVV is slecht, maar Wilders zelf is verbaal hoogbegaafd en weet precies wat er speelt. Hij heeft zich zo gedragen in het publieke debat, dat andere politici nooit grip op hem kregen. Hij is niet alleen duidelijk, maar ook simpel: Hij stelt één probleem aan de orde en één oplossing. Daar kunnen andere partijen niet tegenop.”

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie