Politiek
WNL

Europese natuurherstelwet geen oplossing, stelt NSC-Kamerlid over Nederlandse problematiek

foto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese natuurherstelwet geen oplossing, stelt NSC-Kamerlid over Nederlandse problematiek

Nederland leek in de vorige regeerperiode af te koersen op meestemmen met de Europese natuurherstelwet, maar in de nieuwe politieke werkelijkheid is het tegendeel waar: NSC en BBB dienden vorige maand een motie in om tegen de wet te stemmen, waar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer mee instemde. Tweede Kamerlid van Nieuw Sociaal Contract Rosanne Hertzberger acht de kans klein dat de natuurherstelwet er alsnog doorkomt. "Ik vind het lastig, maar ik gok tien procent."

Hoe moet het verder met de Europese natuurherstelwet? - WNL Haagse Lobby

De wet kon op veel kritiek rekenen en vooral landbouworganisaties als LTO maken zich nog steeds grote zorgen over de gevolgen. "De wet neemt onvoorstelbaar veel risico's met zich mee", waarschuwt LTO-voorzitter Ger Koopmans. "We hebben het in Nederland allemaal zo maf gejuridificeerd. Deze wet maakt dat het één groot moeras gaat worden."

Hertzberger voegt in WNL Haagse Lobby toe dat haar partij, ondanks de ingediende motie om tegen te stemmen, niet wegloopt van de natuurproblematiek. De natuurherstelverordening is vanaf begin af aan al omstreden, vertelt ze. "Minister Van der Wal (Christianne, Minister voor Natuur en Stikstof, red.) heeft in oktober 2022 al duidelijk gemaakt dat het een lastig haalbare wet voor Nederland is."

Dat komt volgens Hertzberger door de juridisch bindende doelstellingen die worden verwacht. "Het zijn doelstellingen die je moet halen in 2030, 2040 en 2050. Hoe het er precies gaat uitzien is nog onduidelijk, en dat zal onduidelijk blijven. Het lijkt alleen op een samenspel van resultaatverplichtingen en inspanningsverplichtingen."

'Europa mist enorme kans'

"Het ziet er niet goed uit", zegt directeur van natuurorganisatie IUCN NL Coenraad Krijger over uitstel van de natuurherstelwet. "Europa dreigt een enorme kans te missen voor het duurzame en gezonde Europa waar we naartoe willen. Deze wet is onderdeel van een breed, stevig onderbouwd beleid. In dit pakket zit onder meer ook de Green Deal en allerlei vormen van klimaatbeleid. Dit beleid is juist broodnodig om in de toekomst welvarend te zijn."

Nederland staat er qua natuur volgens Krijger slecht voor. "We hebben de afgelopen honderd jaar ontzettend veel biodiversiteit en natuur verloren. Dat is gemiddeld gezien naar op zijn best gestabiliseerd de afgelopen paar jaar." Hij ziet nog steeds een zorgwekkende trend bij natuur die afhankelijk is van open gebieden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Regels

Officieel worden momenteel alleen Natura2000-gebieden door Europa beschermd. Deze gebieden worden binnen de EU gezien als de bouwstenen voor biodiversiteit. Nederland heeft ruim 160 van deze gebieden. "Maar deze maatregelen vinden uiteindelijk ook hun weg buiten deze gebieden en zelfs in de steden", stelt Hertzberger. "Brussel grijpt hier enorm ver in wat betreft de ruimtelijke ordening en het opleggen van regels."

Ze geeft aan dat ze lang heeft gewacht op een studie waaruit bleek wat de gevolgen van deze wet voor Nederland zijn. "Dat vonden wij dusdanig zorgwekkend, waardoor we de motie hebben ondertekend om tegen de wet te stemmen."

'Kunnen zelf natuurproblemen oplossen'

Kortom, ondanks dat het NSC-Kamerlid beaamt dat het niet goed gaat met de natuur in Nederland, gelooft ze er niet in dat met deze wet de juiste weg wordt ingeslagen richting herstel. "Het natuurbeleid is momenteel sterk gejuridificeerd. We hebben een eindeloze reeks aan rechtszaken."

Hertzberger benadrukt dat Nederland zelf de natuurproblemen op kan lossen als er breder wordt gekeken naar de problemen, waaronder stikstof en het versterken van de biodiversiteit. "Er zijn veel meer drukfactoren. Dat moet Den Haag vastleggen om de natuur in stand te houden. Daar hebben we de natuurherstelverordening niet voor nodig. We kunnen dit zelf vaststellen en in de provincies uitvoeren. Nu zit je vast tussen Brussel en de rechter. Het is een verarming van het beleid."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Gerelateerde podcast

WNL Haagse Lobby

WNL Haagse Lobby

Ster advertentie
Ster advertentie