Politiek
KRO-NCRV

Vijlbrief 'boos' over gasbesluit Groningen: 'Stop met vertragen Eerste Kamer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijlbrief 'boos' over gasbesluit Groningen: 'Stop met vertragen Eerste Kamer'

De Eerste Kamer heeft het besluit over wetsvoorstel om het gasveld in Groningen te sluiten uitgesteld. Dat tot grote ergernis van de Groningers zelf en Hans Vijlbrief. "Stop met vertragen en behandel dit zo snel mogelijk", zegt de staatssecretaris Mijnbouw bij Spraakmakers.

Vijlbrief is vooral "heel boos" over dit besluit van de Eerste Kamer. "Dit zag ik niet aankomen", zegt de staatssecretaris. Het zou volgens Vijlbrief kunnen zijn dat de Eerste Kamer nog vragen heeft. Maar het zou ook om een andere reden. "Het kan zijn dat er een afspraak ligt tussen formerende partijen om dit tegen te houden. Dat zou een grote schande zijn."

Zo snel mogelijk

"Als dit een afspraak is om dit tegen te houden, wordt er over de rug van Groningers een politiek spelletje gespeeld", vervolgt Vijlbrief. Hij benadrukt dat het "gevaarlijk" is om het gasveld open te houden. "Zodra dit wetsvoorstel door de Eerste Kamer heen is, wordt het gasveld zo snel mogelijk gesloten."

"Ik ben boos en dat ben ik in naam van alle Groningers over wiens rug dit soort spelletjes worden gespeeld", concludeert Vijlbrief.

Nepzekerheid

Ilona Lagas, Eerste Kamerlid namens de BBB, ontkent dat het om een politiek spelletje gaat. Volgens Lagas zijn er nog vragen die behandeld moeten worden voor het wetsvoorstel aangenomen kan worden. "We willen geen nepzekerheid voor de Groningers." Daarnaast belooft Lagas niet te gaan "tornen" aan het besluit van de Tweede Kamer. "Wij willen garanties voor de Groningers dat, als er paniek is over tien jaar, we niet weer gaan boren", zegt Lagas. "Ik denk dat het veld in mei dichtgaat."

Scheuren

"We moeten het zorgvuldig behandelen", benadrukt Willemijn Aerdts, Eerste Kamerlid namens D66, die het wetsvoorstel volgende week behandeld wil hebben. "Alle vragen zijn al beantwoord, het onderzoek is gedaan, dus dit doet wat mensen. Het zijn scheuren in de muren, maar ook scheuren in het vertrouwen." Aerdts hoopt ook dat gasveld dichtgaat in mei. "We hebben die belofte aan Groningen gedaan. Het kan niet veilig gewonnen worden en er zijn alternatieven beschikbaar."

Kiezersbedrog

"Als wij Groningers er zo toe doen, begrijp ik de reactie van de Eerste Kamer niet.”", reageert Tamme Kamminga, inwoner van Groningen. "Ik voel me als Groninger totaal niet serieus genomen. Voor mij is dit gewoon kiezersbedrog." Luisteraar Frank van der Valk ziet het anders. "We hebben dat gas in de toekomst keihard nodig", stelt hij. "Die koude winter komt nog wel een keer. We hebben het in de toekomst keihard nodig. Houd Groningen open."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie