appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Je zult nu maar een geliefde verliezen en moeten begraven

Virus verhalen
maandag 27 april 2020 | NTR | Redactie Radio Doc Twitter

Je zult nu maar een geliefde verliezen en moeten begraven in coronatijd. Daar sta je dan, met een klein clubje, op anderhalve meter afstand van elkaar, verspreid over het kerkhof. Geen arm om elkaars schouder, geen goed glas wijn om bij te huilen achteraf.

Zonder hun naasten dichtbij

Het is voor velen een schrikbeeld. En toch horen we de laatste weken schrijnende verhalen over mensen die, getroffen door het coronavirus, in verpleeg- of ziekenhuizen moederziel alleen hun laatste adem uitblazen, omdat hun naasten niet bij ze kunnen zijn vanwege alle maatregelen. 

Of verhalen over uitvaarten waarbij maar weinig mensen aanwezig mogen zijn. Andere geliefden moeten vanwege de maatregelen, de plechtigheid via een videoverbinding volgen.

De 99-jarige Dien

De 99-jarige Dien sterft midden in deze rare tijd. Je zou verwachten dat er dan niet veel vrienden en kennissen meer zijn om je naar je graf te brengen. Ook omdat van de overgebleven oude vrienden weinig nog de deur uit durven. Maar in Diens geval ligt dit allemaal anders.

"Ik heb haar adem in m'n gezicht gevoeld", vertelt Joke, die Dien al haar hele leven kent en bij haar is tot aan het einde. "Ik dacht wel: de kans is groot dat ik ook besmet raak. Maar ja, dat namen we wel voor lief. Ik weet zeker dat ik het ook heb gehad, en de andere hebben ook wel alle verschijnselen gehad, de een wat minder en de ander wat meer."

Portret van Dien (Fotograaf: Sander Veeneman)

'Het is goed zo'

Tot op het laatste moment zijn de mensen die haar lief hebben bij Dien in de buurt. Joke: "Op zondagochtend zaten we nog wat te geinen in het voorkamertje. We konden haar zo zien liggen. En op een gegeven moment leek het wel alsof haar ademhaling minder werd. Wij denken zelf dat ze dat moment heeft genomen, dat ze dacht: het is goed zo."

Maar hoe regel je een mooie uitvaart, als degene die overlijdt zo geliefd was in de buurt?

Luister aflevering 8 van de podcast Virus Verhalen, het verhaal van Dien. 

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1