Binnenland
MAX

Sparen, besparen en beleggen: Vincent Kouters spaarde bijna een ton

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Sparen, besparen en beleggen: Vincent Kouters spaarde bijna een ton

Dit jaar gaat het hem waarschijnlijk lukken: tonnair worden. Journalist en podcastmaker Vincent Kouters hoopt binnenkort honderdduizend euro op zijn rekening te hebben. Op dit moment staat de teller op 91 duizend euro na bijna drie jaar intensief sparen, besparen en beleggen.

Video niet beschikbaar

"Begin 2020 formuleerde ik dat bedrag voor het eerst als doel. Ik wilde heel graag mijn geldzaken op orde krijgen. Ik moet mezelf uitdagen en een motivatie hebben. Ik kwam van niks eigenlijk want ik was een paar jaar daarvoor zelfs blut. Ik verdiende als freelancer altijd precies genoeg voor de vaste lasten maar ik had verder geen geld op de bank. Lang stak ik mijn kop in het zand. Totdat ik dacht; ik ben 38 en ik heb kinderen. Ik moet gaan bouwen aan een vermogen of een pensioentje."

De sleutel tot succes was niet om meer te gaan werken. "Daar is ook een bovengrens aan. Op een gegeven moment wordt het ongezond. Het meest effectieve is heel goed op je uitgaven te gaan letten. Alle uitgaven nalopen op je bankrekeningen en je afvragen of je het echt nodig hebt gehad. Al die abonnementen en lidmaatschappen kritisch tegen het licht houden; daar kan je heel veel geld mee besparen. Als een soort opruimgoeroe kijken naar je bankrekening."

Daarna is beleggen een goede optie. "Als je dan ook zo verstandig bent om dat bespaarde geld te sparen en apart te zetten om het te beleggen dan kan het lukken om vermogen op te bouwen. Als je een riante spaarbuffer hebt, vind ik het verstandig om dat te beleggen in indexfondsen of ETF’s."

En, besluit Vincent, koester het motto 'alle beetjes helpen'. Zo krijg je als je koopzegels spaart bij de supermarkt soms tot wel 6 procent rendement over het gespaarde bedrag. Dat hoef je op je spaarrekening niet meer te verwachten.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie