Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoe wordt de waarde van kunst bepaald?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoe wordt de waarde van kunst bepaald?

De Mona Lisa is heel veel geld waard, terwijl een kunstwerk op de braderie soms maar een paar euro kost. De verschillen tussen de bedragen die voor kunst worden gegeven, lopen uiteen. Hoe wordt de waarde van kunst bepaald? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#117 - Hoe wordt de waarde van een kunstwerk bepaald? (S04) - Alledaagse Vragen

Je kan kunst in drie soorten waardes opdelen: emotionele, kunsthistorische en financiële waarden. "Je kijkt op verschillende manieren naar schilderkunst", vertelt Emilie den Tonkelaar, kunsthistoricus en bekend van Tussen Kunst en Kitsch. “Als je bijvoorbeeld schilderijen uit de zeventiende eeuw bestudeerd, dan wordt er gekeken naar de kwaliteit van het schilderij, hoe het schilderij binnen de andere werken van de kunstenaar past en naar de conditie van de verflaag. We kijken hoe erg de verflaag is beschadigd en wat er nog te zien is van de originele verf."

In de schilderkunst speelt ook de naam van de schilder mee. "Om een beetje houvast te hebben kan je kijken naar wat de schilder eerder heeft verkocht aan werken."

Hoe ouder, hoe duurder

Door de jaren heen worden kunstwerken steeds duurder. "Dat heeft te maken met tijd en het bestuderen van de kunstgeschiedenis", zegt Den Tonkelaar. "Achteraf kan pas worden vastgesteld dat een kunstenaar betrokken is bij een bepaalde ontwikkeling in de kunst. Het heeft ook met mode te maken. Er zijn vrouwelijke schilders uit de dertiende eeuw, die twintig à dertig jaar geleden helemaal niet veel opbrachten. Terwijl het waanzinnige schilderijen zijn. Deze werken brengen nu veel meer op. Dit komt omdat museums in deze tijd meer schilderijen van vrouwen willen tentoonstellen. Het is vaak een combinatie van mode, tijd en de historie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie