Podcast
NTRVPRO

Houden we alle coronamaatregelen nog vol?

foto: Kika Booyfoto: Kika Booy
  1. Nieuwschevron right
  2. Houden we alle coronamaatregelen nog vol?

Het hoge woord is eruit. We blijven met z'n allen nog veel langer binnen. Premier Mark Rutte kondigde gisteren aan dat de kinderen binnenkort weer naar school mogen, maar de 1,5-meter afstand blijft van kracht en het leven van vroeger lijkt nog altijd ver weg.

{podcast audio="126777" caption="#7 - Dokter Renske" }

Verlangen naar vrijheid

Trekken we dat nog wel met z'n allen? Kunnen we het naleven van alle maatregelen nog wel opbrengen? We verlangen zo naar die vrijheid. Afgelopen weekend gingen velen in grote getallen naar buiten en werden mensen op de bon geslingerd omdat het risico op verspreiding van het coronavirus anders te groot werd.

Ondertussen werken de zorgverleners onverminderd hard door om het virus een halt toe te roepen. Ook al missen velen de beschermende middelen die daarvoor nodig zijn.

Zo ook dokter Renske, huisarts in Drenthe, waar Covid-19 een stuk langzamer op gang kwam. Ze moet zich houden aan de landelijke maatregelen, maar inmiddels is het gevaar van verspreiding in haar regio veel kleiner dan in bijvoorbeeld Noord-Brabant.

Coronaspreekuur in een koeienverlospak

"Er wordt ons gesommeerd beschermingsmaatregelen te nemen. Dus wij moeten mondkapjes met FFP1-keurmerk op en beschermende jassen aan, maar die spullen zijn er gewoon niet. Dus wij in alle haast naar de bouwmarkt om die spullen te halen. En een veearts had nog wel een heleboel schorten die gebruikt worden bij het verlossen van koeien. Dat zijn een soort grote groene vuilniszakken waar je je hoofd door kunt steken. Dus nu doen wij ons coronaspreekuur in een koeienverlospak."

Quote

Ook de mensen met niet spoedeisende klachten willen weer gezien worden

Huisarts Renske

Inmiddels duurt de 'intelligente lockdown' langer en langer, en verandert ook de houding van de mensen die bij Renske langskomen voor een consult. Aan het begin van die coronaperiode waren haar patiënten heel geduldig, maar heel geleidelijk merkt Renske dat het geduld van de mensen opraakt. "Ook de mensen met niet spoedeisende klachten willen weer gezien worden. En zij kunnen heel boos worden als dat niet gebeurt. Je merkt dat ze die beleefdheid dan even laten varen."

In aflevering 7 van de podcast Virus Verhalen vertelt dokter Renske hoe lastig het is als huisarts om te gaan met alle belemmeringen die het coronavirus haar oplegt, en met alle emoties van de mensen die er klaar mee zijn.

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Ster advertentie
Ster advertentie