appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

In de decembermaand kijk je deze films

My Big Fat Greek Wedding
zondag 8 december 2019 | VPRO | Redactie Radio Cinema Twitter

Het is december en dus ook weer bijna kerst. Tijd voor heel veel eten, en tijd voor filmavondjes met de familie. Radio Cinema bespreekt daarom deze week in een special de beste kerstfilms. Wat maakt een film tot een échte kerstfilm, en welke mogen zeker niet ontbreken op het kijklijstje?

Decembermaand is filmmaand

"December is voor de filmsector dé grote maand. Er worden veel grote films uitgebracht en er bestaat het subgenre van de kerstfilm", vertelt Pieter. "Want, zolang de cinema bestaat, bestaan er kerstfilms." Maar wat maakt een film nou tot een kerstfilm? "Kerst draait allemaal om die paar dagen dat alles goed moet zijn", zegt Maartje.

Pieter: "Een kerstfilm is eigenlijk een normale film: iemand wil liefde, iemand wil zijn problemen oplossen, iemand wil zijn familie herenigen. Maar er is een extra is de urgenties om alles voor elkaar te krijgen: kerst. Want als het niet snel genoeg lukt, dan zit je straks alleen thuis, met een pizza."

Alles moet samenkomen met kerst. Want het lijkt alsof dat het laatste moment is dat je kunt spreken

Maartje Willems, filmjournalist

Amélie Poulain, Edward Scissorhands en Life of Brian

Je kunt er uren over discussiëren: wanneer is een film een kerstfilm? En wanneer niet? Maar het belangrijkste is toch die kerstgedachte die door alle lagen van de film heen spreekt. Een van Maartjes favorieten is Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain.

"Dit is officieel geen kerstfilm maar wel een film met de kerstgedachte. Want allerlei gebeurtenissen leiden ertoe dat Amélie Poulain kiest om haar leven in te richten om zo mensen op allerlei kleine manieren gelukkig te maken. En dat is naar mijn idee de ultieme kerst en decembergedachte."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En ook Edward Scissorhands bestempelen Pieter en Maartje als geslaagde kerstfilm. De film gaat over een man die geen handen heeft, maar scharen. Pieter: "Dit is echt een kerstfilm: het sneeuwt de hele tijd en alles moet goed komen voor de kerstdagen. We hebben een deadline!"

Als je Jezus eer aan wil doen, wordt het niet zo’n interessante film

Maartje Willems

Kerst draait natuurlijk ook om het kerstverhaal, het verhaal van Jezus Christus. Een film die over de verlosser gaat, is Life of Brian. Deze film wordt vaak vertoond tijdens kerst, maar is eigenlijk een paasfilm. Het verhaal van Brian lijkt op een bepaalde manier een beetje op het verhaal van Jezus Christus. Die had zelf waarschijnlijk ook niet voorzien wat er zou gebeuren na zijn dood.

Pieter en Maartje vertellen: "Brian groeit toevallig, precies in hetzelfde gebied op als Jezus Christus. En Brian wordt dan per ongelijk aangezien voor de Messias, terwijl hij dat niet is. Jezus bestaat wel in de film, maar het verhaal draait echt om Brian die misplaatst wordt aangezien als de verlosser." De film is enorm grappig en origineel. En niet Jezus wordt belachelijk gemaakt, maar de gelovigen. De gelovigen die ernaar snakken dat iemand die zegt wat zij moeten doen, díé worden op de hak genomen.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kerstfilm der kerstfilms

Maar wat is nou dé kerstfilm des kerstfilms? Om deze vraag te beantwoorden laat Pieter in ieder geval zijn persoonlijke smaak bíjna helemaal los...

Alles van Radio Cinema luisteren?

Luister de podcast wekelijks via je favoriete podcastapp, of via de app en website van NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1