appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Fakenews over seks

ANP
vrijdag 19 januari 2018 | EO | Tijs van den Brink Twitter
Afbeelding

Soms staan er dingen in de krant waar ik heel lang over na kan denken. Zo ook deze week. Ik geloof dat het dinsdag was: "Singles zijn seksueel actiever dan mensen met een vaste relatie". Het stond niet in 1 krant, maar in meerdere kranten.

Vlak daarvoor was uitgelegd hoe vaak mensen met een vaste relatie seks hebben: niet meer dan drie keer maand. Aangezien singles volgens dit onderzoek van kenniscentrum Rutgers seksueel actiever zouden zijn dan mensen met een vaste relatie, heeft de gemiddelde single vaker dan drie keer per maand seks.

Ik ben natuurlijk een ouderwetse man, maar dat ook mensen zonder relatie wel eens seks hebben was mij niet ontgaan. Maar vaker dan mensen MET een relatie? Hoe dan? Wanneer dan? 

Ik haalde me alle singles uit mijn omgeving voor de geest en realiseerde me ineens dat deze mensen dus vaker seks hebben dan mensen in mijn omgeving met een relatie. Zo had ik ze nog nooit bekeken. Mark Rutte, Geraldine Kemper en Marieke Elsinga, ze zijn (als ze tenminste nog single zijn) gemiddeld vaker seksueel actief dan mensen met een partner. Natuurlijk, ik weet ook dan Tinder en aanverwante apps bestaan, maar dat het zo’n vlucht gehad genomen was mij echt ontgaan.

Toen ik er tijdens de redactievergadering van Dit is de Dag een onderwerp van probeerde te maken, vonden (gelukkig) ook jongere collega’s het een merkwaardig bericht. "Daten is heel hard werken", zei een collega. "Als je dat vaker dan drie keer per maand echt voor elkaar wilt krijgen, ben je daar full-time mee bezig. Deze singles moeten allemaal werkloos zijn!"

Als ik zelf nieuws niet kan geloven – en jongere collega’s ook niet, dan klopt het meestal niet. Ik ben op zoek gegaan naar de bron, het rapport ‘Seksuele gezondheid in Nederland’, van Rutgers. Wat blijkt? Het staat helemaal niet in het rapport. 

Onder het kopje ‘Singles actief in dating en sexting’ staat dat sexting en seks na dating meer voorkomen onder singles dan onder mensen met een relatie. Ja hè hè, dat lijkt me nogal klontjes. Veel mensen met een relatie gaan niet daten, want die hebben al een relatie. 

Maar wat blijkt? Het staat wel in het persbericht van Rutgers: "Singles zijn seksueel actiever dan mensen met een vaste partner". Daar is het misverstand dus geboren. En daarna zijn er dus heel veel journalisten geweest die dat braaf hebben overgetypt. 

Vorige week verscheen het bericht dat universiteiten hun onderzoeken oppimpen in persberichten, die daardoor niet meer kloppen. Hetzelfde geldt kennelijk voor (sommige) kenniscentra.

De fakenews-award van de week gaat naar de schrijver van het persbericht van Rutgers kenniscentrum, die schreef: "Singles zijn seksueel actiever dan mensen met een vaste partner".

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Rutgers ontkent in een reactie dat er sprake is van fake-news

In de gewraakte zin gaat het volgens hoofdonderzoeker Hanneke de Graaf om een optelsom van het aantal sekspartners, het actief zijn met dating en sexting en het aantal keren dat er wordt gevreeen. Of singles ook daadwerkelijk meer seks hebben dan mensen met een partner durft De Graaf niet zo hard te zeggen. Wel is ze er op grond van het onderzoek van overtuigd dat singles vaker seks hebben dan mensen met een LAT-relatie. Voor wie het na wil lezen, kan hier klikken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1