appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ploegbaas Richard Plugge ontkent spreekverbod renners: 'Iedereen is welkom bij ons'

KRO-NCRV
vrijdag 22 juli 2016 | KRO-NCRV | Margaux Tjoeng

De Tour is bijna ten einde, ook voor de journalisten die de renners op de voet volgen. Wielerjournalist Raymond Kerckhoffs uit in een column in de Telegraaf zijn onvrede over de samenwerking met de Lotto-Jumbo ploeg. Ploegbaas Richard Plugge zou renners een spreekverbod hebben opgelegd voor bepaalde journalisten. Zijn stijl van leiding geven zou er overigens toe hebben geleid dat 14 renners bij de ploeg zijn opgestapt, meent Kerckhoffs.

Voormalig wielerjournalist Maarten Noppen vindt de column in De Telegraaf opmerkelijk. Niet alleen vanwege de timing, maar vooral vanwege de aantijgingen. Kerckhoffs is volgens hem geen ‘sensatieschrijver’. Dat hij toch het vuur opent op Plugge is volgens Noppen tekenend.

Beweren dat voormalig profrenners Frans Maassen en Nico Verhoeven monddood zijn gemaakt en niet met journalisten mogen praten is nogal een bewering. “Dit is het leggen van een bommetje”. Renners zouden volgens Noppen appjes sturen naar journalisten met: ‘ontmoet me bij de spelersbus van die en die’ om de totalitaire stijl van leiding geven van Plugge te ontlopen.

Aan de telefoon reageert Plugge ontspannen. Volgens hem staan iedere ochtend alle journalisten bij de ploegbus met een ‘bak koffie’, “precies zoals bij alle andere ploegen. Iedereen is welkom bij ons.” Bovendien meent hij dat er een journalist van de NOS Radio 1 ‘embedded’ mee is en overal verslag van mag doen als dat volgens afspraak is.

Noppen is nog niet gerustgesteld. Hij vindt het net als Kerckhoffs opmerkelijk dat de ploegbaas slechts coach Merijn Zeeman heeft aangesteld om met de media te praten over het koersverloop. Kerckhoffs zegt daarover in zijn column: “Geen enkele andere ploeg heeft zo’n idioot beleid.” Plugge meent dat dit niet anders is dan andere ploegen doen. “Volgens mij is het zo dat bij elke sport er één coach is die het woord doet over het sporttechnische deel, zoals bij voetbal de bondscoach.”

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1