appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Jurjen van den Bergh: Rookgordijnen

ANP
zondag 19 november 2017 | Jurjen van den Bergh
Afbeelding

'De oppositie staat op winst. Het kabinet is het initiatief kwijt.’ De commentaren logen er niet om in de zaterdagkranten van vorige week. Grote boosdoener: het kabinet zelf, met niet uit te leggen beleid, dat ook nog eens slecht uitgelegd werd. Tijd voor een tegenoffensief dus, en dat kregen we deze week. In de vorm van een serie slimme rookgordijnen

Rookgordijn 1: op maandag loste nieuwbakken minister Arie Slob het werkdrukprobleem voor leraren op. Zij hadden zichzelf tot nu volgens hem ten onrechte veel te veel regeltjes administratie opgelegd. Dat hoefde voortaan niet meer van de minister. Hartstikke sympathiek natuurlijk, maar zijn voorgangers gebruikten precies dezelfde redenering ook al om zelf niet te hoeven investeren in kleinere klassen. En het valt natuurlijk ook niet los te zien van de salariseis vanuit het hele basisonderwijs. De minister heeft niet de hele 1,4 miljard euro (goh, waar kennen we dat bedrag ook alweer van?) om die eis in te willigen.

Fake news I

En dan was er natuurlijk nog minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Kajsa Ollongren. Zij bond op dinsdag de strijd aan met fake news. En ze deed dat wel op een bijzondere manier, namelijk door de omstreden sleepwet in te zetten als oplossing. Slim bedacht: als je iets impopulairs bestrijdt met een tot dan toe impopulaire maatregel, wordt die maatregel misschien ineens wel populairder. Ollongren zal nog even verder moeten spinnen, maar de koppeling was creatief en het debat levendig. 

Fake news II

Maar de moeder aller rookgordijnen kwam deze week van de kwestie-Pieter Omtzigt. Hoe dat verhaal nou precies op zaterdag in de krant kwam, is voer voor complotdenkers. Maar wat we konden zien, was dat de spin doctor van de VVD actief hielp het verhaal op te porren. Dat leek op het eerste gezicht gek, want waarom zou je de 76e zetel van dit wankele kabinet in gevaar brengen? Los van de rest van de kwestie: kennelijk liet de VVD in het begin van de week liever het CDA vol in de spotlights staan met een lastige interne kwestie dan zelf nog een paar dagen lang over de dividendbelasting te praten.

Initiatief

We mogen gewoon concluderen dat het nieuwe kabinet heel goed naar die zaterdagcommentaren luisterde. Ze bepaalden deze week zelf de agenda, en leidden de aandacht tot woensdag vakkundig af van de dividendbelasting, en trokken al dan niet met oud nieuws het initiatief weer naar naar zich toe. Keurig verdeeld over de partijen ook, ChristenUnie, D66 en het CDA bliezen allemaal hun partijtje mee. Ik denk dat daarmee het debat van afgelopen woensdag voor premier Mark Rutte net iets makkelijker werd.

Als de rook optrekt...

Iets, want die discussie over de dividendbelasting wil maar niet weggaan. Ook in dit debat wisten de verdedigers ervan niet te overtuigen. Rutte loste het op door te zeggen dat hij de discussie nog een keer aangaat bij het indienen van het wetsvoorstel. Uitstel van executie dus, en nu is het weer aan de oppositie om het initiatief naar zich toe te trekken. En dat is nu wel weer hun probleem, want voor je het weet gebeurt er weer wat nieuws, waarover dan de verontwaardiging compleet is. Verwacht de komende weken dus nog een flink aantal nieuwe rookgordijnen, Rutte heeft ze nodig.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1