appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met schrijver en archeoloog Alexander van de Bunt
STER Advertentie

Mediaforum: Nederland hoeft niet te vrezen voor racistisch geweld

NOS - Roseline Herderschee
zaterdag 9 juli 2016 | KRO-NCRV | Margaux Tjoeng

Slaat het racistisch geweld uit Amerika over naar Nederland? In de Telegraaf waarschuwt Gerrit van de Kamp, woordvoerder van de politievakbond ACP, voor polarisatie die ontstaat door eenzijdige berichtgeving en beeldvorming in de media. Paul van Gessel, algemeen directeur van AT5 en RTV Noord-Holland erkent dat de media inderdaad een belangrijke rol spelen, maar “we moeten niet suggereren dat we klein Amerika zijn”, zegt hij in het Mediaforum op Radio1.

Luiser hier het Mediaforum met Paul van Gessel en Edwin Struis

In het bericht in de Telegraaf haalt Van de Kamp het voorbeeld aan van rapper Typhoon. De rapper werd een maand geleden aangehouden omdat hij in een dure auto reed en een donkere huidskleur heeft. Het incident kreeg veel media-aandacht en leidde zelfs tot Kamervragen. Daarentegen was er nauwelijks aandacht voor rapper Boefje die later aangehouden werd wegens te hard rijden. Zijn aanhouding die hij filmde werd in tegenstelling tot het incident met Typhoon nauwelijks opgepikt. Volgens Van de Kamp een voorbeeld van eenzijdige berichtgeving.

Van Gessel benadrukt dat media zich bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid. “Als je te veel toont vanuit een kant, lijkt het alsof er aanhoudend geweld is. Zo hadden we laatst in Amsterdam het geweld tegen buschauffeurs. Daardoor leek het even alsof het fenomeen groeide, maar dat bleek niet zo te zijn." Zo'n idee onstaat volgens de hoofdredacteur door een toename van het aantal beelden daarover op sociale media.

Van Gessel meent dat het belangrijk is om te beseffen dat we veel excessen in beeld krijgen, maar dit niet per se hoeft te duiden op een toename van een bepaalde gebeurtenis. Uit Amerikaans onderzoek blijkt overigens dat het aantal vermoordde politieagenten juist afneemt. En berichten over incidenten is juist ook goed, meent Van Gessel. “Dat geeft aanleiding voor een debat, in dit geval racisme. Het is belangrijk dat het in beeld wordt gebracht, dat er een discussie op gang komt, maar we moeten ook opletten dat het debat niet ontspoord."

De nervositeit over geweld en racisme dat in Amerika is ontstaan, wordt volgens Van Gessel niet zo zeer veroorzaakt door een polariserend beeld van de media. “Het komt volgens mij eerder door latent racisme en door de wapenwet in Amerika. Daar moet aan gesleuteld worden.”

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1