appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Column: Westerse zelfhaat brengt ons niet verder

ANP
dinsdag 6 juni 2017 | EO | Arend Jan Boekestijn Twitter
Afbeelding

Na elke aanslag is er wel iemand die zich laat ontvallen dat het Westen de aanslagen aan zichzelf heeft te danken. Bij de vreselijke aanslag dit Pinksterweekend in Londen zag ik op twitter de Westerse zelfhaat weer oplaaien.

Zo twitterde iemand dat die aanslagen nooit zouden hebben plaatsgevonden als de VS niet Irak zou hebben aangevallen. Dat is een halve waarheid. Het is waar dat IS sterk heeft geprofiteerd van de vroegtijdige terugtrekking van de VS uit Irak. In het machtsvacuüm kon IS bloeien en groeien.

De ideologische cultuur des doods is echter niet pas ontstaan na de inval in Irak. Al Qaida voerde al ver voor 11/9 aanslagen uit. In Jemen op twee hotels in 1992, een bomaanslag op het WTC in New York 1993, Saoedi Arabië 1996, Egypte 1997, Kenia 1998 en in 2000 weer in Jemen. Al die aanslagen vonden plaats voor de inval van de VS in Irak.

Interessant is ook dat het qua aanslagen niet zoveel uitmaakt of het Westen wel of niet intervenieert in het Midden Oosten. Zowel de Westerse interventie in Irak of niet interventie in Syrië gingen immers gepaard met aanslagen. Dit gegeven is een indicatie dat we toch echt naar de ideologie moeten kijken en niet zozeer naar het gedrag van het Westen.

Er is nog een reden waarom het onjuist is om religieus extremisme en aanslagen slechts als een reactie te zien op Westerse internationale acties of het uitblijven daarvan. Die reden hangt samen met het totalitaire karakter van de cultuur des doods. IS gaf vorig jaar in de 15e aflevering van het clubblad Dabiq zes redenen voor hun haat voor het Westen. In de eerste plaats haat IS ons omdat wij ongelovigen zijn. Het Westen wijst immers de eenheid van Allah af met ons ongeloof en duivelse praktijken. In de tweede plaats haat IS ons omdat wij liberaal zijn. De Westerse seculiere liberale maatschappijen staan vrijheden toe die Allah afwijst. Met name de scheiding van kerk en staat is IS een doorn in het oog.

In de derde plaats haat IS ons omdat sommigen onder ons atheïsten zijn. In de vierde plaats wijst IS het Westen af omdat wij misdaden tegen de islam begaan. Wat daarmee bedoeld wordt legt Dabiq niet verder uit. In de vijfde plaats haat IS ons voor onze misdaden tegen moslims. Het Westen doodt moslims met drones en gevechtsvliegtuigen. Dat IS zelf veel meer moslims doodt wordt niet genoemd. Ten slotte haat IS ons omdat het Westen islamitische landen zijn binnengevallen. Elke moslim heeft volgens Dabiq de plicht om het Westen uit deze landen te verdrijven.

Om elk misverstand uit te sluiten sluit het artikel in Dabiq af met een interessante conclusie. Voor de haat van IS voor het Westen is de buitenlandse politiek van het Westen slechts secundair. De schrijver van het stuk legt uit dat om deze reden, argument 5 en 6 als laatste worden genoemd. Ook als het Westen zich zou terugtrekken uit het Midden Oosten, zou IS het Westen nog steeds haten. De haat zou pas stoppen als het Westen islamitisch zou worden.

Met andere woorden, wat het Westen ook doet, IS zal ons blijven haten tenzij wij allen moslims worden. Tsja.

Bij veel aanslagen is er wel degelijk een link met IS. Bij andere aanslagen lijkt IS-achtig  gedachtegoed een inspiratiebron te zijn. Achterstelling en discriminatie speelt vast een rol maar de ideologie is doorslaggevend. Met mensen die een dergelijke ideologie aanhangen bereikt men met Westerse zelfhaat niet veel. In plaats van ons zelf te haten zullen wij ons moeten gaan verweren. Enough is enough.

Als de geheime diensten in Frankrijk en het VK niet in staat zijn om iedereen die verdacht wordt van kwade bedoelingen in de gaten te houden is een verlenging van inhechtenisneming onvermijdelijk. Een weerbare democratie kan intoleranten immers niet tolereren.

Arend Jan Boekestijn is commentator bij Dit is de Dag 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1