appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Thuisblijver Cécile over Zwitserland: alsof haar wedstrijden nooit gespeeld zijn

Wikipedia
zondag 26 juni 2016 | BNN | VARA | VPRO | Cécile Koekkoek
Afbeelding

Vanwege de grote kans op tegenvallend weer in het mooiste land ter wereld, Noorwegen, wijken we vaak uit naar de Zwitserse Alpen. Prachtige natuur, serene rust, extreme properheid en bovendien weinig toeristen. Een verblijf in Zwitserland is welhaast onbetaalbaar geworden dus de kans dat je een Nederlandse toerist in het wild tegenkomt is vrijwel nihil, en dat is prettig.

De auto laden we voor vertrek vol met pindakaas en hagelslag. Niet alleen in de zomer trekken we naar Zwitserland; rond de feestdagen brengen we steevast een bezoek aan een bevriend stel in Genève, van wie de man bij de Verenigde Naties werkt. Het hoofdkantoor straalt Zwitserse soevereiniteit en beschaving uit. Maar als we gezamenlijk boodschappen doen, gaan we naar Franrijk, want daar is alles een stuk goedkoper.

Een van de redenen dat Zwitserland zo duur is, is dat Zwitsers geen lid willen zijn van de Europese Unie. Dat hebben de Zwitsers ooit per referendum laten weten. Globalisering vooruit, maar europeanisering niet. Het zelfbeschikkingsrecht gaat boven alles. Die stand-alone positie van Zwitserland draagt bij aan het saaie en neutrale imago van het land. Ook tijdens dit EK is er opvallend weinig gesproken over Zwitserland. Alsof de wedstrijden van Zwitserland nooit gespeeld zijn. De broertjes Xhaka, van wie er één voor Albanië uitkomt en de ander voor Zwitserland, en aanvaller Xherdan Shaqiri, oftewel de Magische Dwerg, zoals hij in eigen land wordt genoemd, zijn de spelers die er toe doen, en waar zo nu en dan in de sportjournaals nog een bijzin aan wordt gewijd.

Overigens maken de broertjes Xhaka elke maand tachtig procent van hun salaris over aan hun ouders, die het geld vervolgens beheren. Ook dat is de Zwitsers wel toevertrouwd. 

De column van Cécile Koekkoek is hier terug te luisteren:

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1