appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Renze Klamer: Kokertjes

ANP
vrijdag 24 juni 2016 | EO | Renze Klamer
Afbeelding

Vanaf vandaag is Engeland een compleet ander land. Of nou ja, dat maken wij er graag van bij de media, want het klinkt zo lekker. En de voor- en tegenstanders schetsen natuurlijk ook vrij extreme toekomstscenario’s die zich voor gaan doen als de Engelsen danwel voor, danwel tegen de Brexit stemmen bij het referendum.

Voor de gemiddelde Engelsman of -vrouw zal er volgende week overigens niets veranderd zijn. Ja, de papieren werkelijkheid is anders, maar je gaat nog steeds naar je werk, hebt nog dezelfde familie en vrienden en je ontbijt nog steeds met scrambled eggs, geroosterd brood en gebakken vette worst (oké dat is misschien wel erg stereotype).

Wat mij altijd fascineert is hoe politici en andere belanghebbenden alles wat ze waarnemen slim weten te plaatsen in hun eigen kokervisie. Als je tegen de EU bent, is opeens elk slecht bericht uit of over Europa voer voor je eigen overtuiging. Het goede nieuws laat je links liggen, waarschijnlijk niet eens bewust. Dat goede nieuws hoeft zich overigens geen zorgen te maken, want dat wordt met beide handen aangepakt door kamp Cameron voor de kokervisie dat de EU fantastisch is en dat we zonder de EU allemaal morgen dood zijn, bij wijze van spreken.

Een referendum is wat dat betreft absoluut een uitkomst. Die twee groepen die ik hierboven schets komen er toch niet uit. Ze roepen allebei om het hardst, maar staan er helemaal niet voor open om te luisteren naar elkaar. Dan maar een scheidsrechter die één van de twee gelijk geeft, en dat was in dit geval het Britse volk.

Gisteren mochten ze stemmen, vandaag voelt het ene kamp zich superieur en moet het andere kamp voorlopig even de wonden likken. En dan zijn we hopelijk weer even van al dat reflectieloze campagnegeschreeuw af.

Renze Klamer is presentator bij de EO

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1