appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Oorlog stopt niet noodzakelijk bij hen die levend terugkeren: 'Heeft weerslag op volgende generatie'

ANP
maandag 4 mei 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

"Een oorlog stopt niet noodzakelijk bij hen die er levend uit terugkeren. Het kan ook een weerslag hebben op de volgende generatie", zegt Ellen Deckwitz in De Nieuws BV.

Druktemaker Ellen Deckwitz - De derde groep

Op dodenherdenking staat Ellen Deckwitz stil bij "drie soorten slachtoffers van oorlog: de doden, de overlevers en de daaropvolgende generaties. Natuurlijk, mensen komen op verschillende manieren uit een oorlog. Maar het kan nog generaties lang gevolgen hebben."

De daaropvolgende generaties

Daarom denkt Deckwitz ook juist aan die derde groep: de generaties die volgen op de overlevers en doden. Deckwitz: "Sinds 1966 herdenken we in Nederland niet alleen meer de doden maar ook de overlevenden, de slachtoffers van oorlogshandelingen. Dat is belangrijk, maar zelf miste ik daarbij nog een derde groep waarbij stil mag worden gestaan: zij die de oorlog indirect meekregen."

'Overleven is niet automatisch een zegen'

Deckwitz: "Mijn moeders familie bracht de oorlog door in verschillende Japanse interneringskampen. Mijn opa en oma keerden levend terug maar de flarden hingen erbij. Overleven, zo zei mijn grootmoeder altijd, is niet automatisch een zegen. De constante dreiging en mishandeling, het verlies van ouders en het dagelijkse gevecht om te overleven hadden wonden geslagen die niet meer zouden helen."

"Mijn opa schreeuwde in zijn slaap het hele huis bij elkaar," vertelt Deckwitz. "Mijn oma had losse handjes. En elk verdriet waar haar kinderen bij haar mee aankwamen werd weggewuifd. Niets kon tegen de oorlog op. Zo'n thuisfront, dat hoef ik u niet uit te leggen, vormt en belemmert je voor de rest van je leven."

"Een oorlog stopt niet noodzakelijk bij hen die er levend uit terug keren. Het kan ook een weerslag hebben op de volgende generatie."

Druktemaker Ellen Deckwitz - De derde groep

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1