appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Bijna kwart van 15-jarigen niet in staat om brieven of handleidingen helemaal te begrijpen'

Pixabay
woensdag 4 december 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Nederlandse 15-jarigen lezen steeds slechter. Inmiddels is al bijna een kwart van de 15-jarigen niet in staat om brieven, handleidingen of andere teksten helemaal te begrijpen. Volgens Pieter Derks kan dat leiden tot schrijnende situaties. In De Nieuws BV geeft hij een paar voorbeelden uit Den Haag.

Druktemaker Pieter Derks - Nederlandse 15-jarigen lezen minder

Derks: "Zo is er een verhaal bekend over een fractievoorzitter van een niet nader te noemen liberale partij in de Tweede Kamer die niets begreep van alle brieven die hij kreeg over zijn reiskostenvergoeding, en ook zijn loonstrookje bleek abracadabra voor deze arme man. Hij schijnt zelfs zijn eigen achternaam met een dubbele F te schrijven op een plek waar dat volkomen zinloos is."

Steek dit in brand

Maar ook in bepaalde wijken van Den Haag is de leesvaardigheid niet optimaal volgens de druktemaker: "In sommige wijken in Den Haag zijn er 15-jarigen die zelfs moeite hebben met iets simpels als naambordjes; in plaats van Snackbar Melissa lezen ze dan bijvoorbeeld 'steek dit in brand', en in plaats van 'bushalte' lezen ze 'breek maar af'."

Het goede nieuws is volgens Derks: "Er schijnt een rapport te zijn van de Vlaams-Nederlandse Taalraad vol fantastische aanbevelingen voor ons taalonderwijs. Er is hoop voor onze 15-jarigen. Het enige dat we nog nodig hebben is iemand die dat rapport helemaal kan lezen."

Druktemaker Pieter Derks - Nederlandse 15-jarigen lezen minder

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1