appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Zlatan over Zlatan

AFP
zaterdag 16 november 2019 | AVROTROS | Mart Smeets Twitter
Afbeelding

 Ja, hij bestaat nog: Zlatan Ibrahimovic, de Zweedse voetballer. In het midden van afgelopen week lieten hij en zijn club, de Los Angeles Galaxy, weten dat Zlatan weer gaat verhuizen. Hij is nu 38 jaar oud, hij zit nog vol vuur en zegt nog de nodige kilometers in zijn lichaam te hebben. Hij lijkt op weg naar weer een nieuwe ploeg.

In eerste instantie werd gemeld dat hij AC Milan in Italië per direct ging 'versterken', later kwamen daar namen bij van voetbalorganisaties in Australië (Perth Glory) en misschien zelfs wel de Zuid-Amerikaanse topteams Boca Juniors of Flamengo. Met Zlatan weet je het nooit: alles is mogelijk nietwaar?

Je kunt de Zweed eigenlijk het best typeren door de lijst van clubs neer te pennen waar hij in zijn profloopbaan voor heeft gespeeld. Die lijst klinkt als een koninklijk gedicht of ook een boodschappenlijst voor de P.C. Hooftstraat. Kijk maar: Malmö, Ajax Amsterdam, Juventus, Inter Milan, Barcelona, AC Milan, Paris-Saint Germain, Manchester United en LA Galaxy.

Je wist het nooit

Da's geen kippenstront om aan voetbal- en sportfans voor te leggen. Je mag toch zeggen dat het een indrukwekkende lijst is. Zlatan was nooit een gewoon mens, heb ik altijd begrepen. Hij daagde uit, hij was anders, hij was soms een beetje maf, soms een beetje meer maf, maar hij scoorde, won wedstrijden, bracht mensen in verrukking en bracht trainers en clubmanagers tot licht suïcidale gedachten.

Maar vooral: hij bracht supporters ertoe een kaartje te kopen, want…bij hem wist je het nooit. Hij kon consequent verveeld nauwelijks aan de wedstrijd meedoen en een wedstrijd later sprinten en sleuren en een geniaal doelpunt afleveren.

Wreed geniaal

Je kon geen pijl op zijn persoonlijkheidsstructuur trekken, hij deed wat hij wilde, hij paste zich niet aan en toch ook weer wel en hij won overal wedstrijden, hij scoorde uit onmogelijke posities, hij schoffeerde mensen: ook hele volksstammen persjongens en hij trok verder door de voetbalwereld.

Ja, hij sleepte de miljoenen die voor hem klaarlagen moeiteloos in een groot net achter zich aan. Afgelopen seizoen nog bij het behoorlijk kwakkelende Galaxy was hij goed voor 7.2 miljoen dollar. Hij vond dat hij iedere cent daarvan waard was. Dat is een tamelijk hoog bedrag voor een man uit de MLS, waar de brandkasten van de teams niet tot de nek gevuld zijn met groene biljetten.

Er waren mensen (en waarschijnlijk zijn die er nog steeds) die stelden dat hij geniaal was in wat hij deed: wreed geniaal, hij speelde soms als een bijna bezeten tovenaar, als een ziener, als een gek. Een Amerikaanse voetbalfan berichtte op Twitter: 'Fuck you, but you were great.'

Door de jaren heen zagen we de meest idiote acties en goals van hem; voor wie hij ook speelde. Toen hij naar Los Angeles trok dachten we dat het zijn glitter-afscheidsfeestje was en zelfs in die niet zo heel sterke league, verbaasde hij ons met acties die niet konden, maar bij hem juist weer wel. Onwaarschijnlijke doelpunten, stupide acties, grote woorden, kleine betekenissen daarvan en steeds weer stond hij centraal in vele verhalen, fluisteringen, daden en altijd weer was er een overtreffende trap van zelfstreling bij hem aan te wijzen.

Wil iemand een ongeleid projectiel?

Deze week? Hij stuurde een Twitter de wereld in waarin hij zonder met zijn ogen te knipperen stelde: "Jullie (het Amerikaanse publiek) wilden Zlatan, nou jullie kregen Zlatan; ga nu maar weer terug naar jullie honkbal."

Ja, inderdaad, een vredige vorm (want het zijn maar woorden) van de zelfgenoegzaamheid die hem altijd gedragen heeft in de voetbalwereld, kenmerkte hem nu weer. De voetbalwereld draait, volgens Zlatan, inderdaad om Zlatan, de in Malmö geboren half Bosniër, half Kroaat. Door de Amerikanen terug te sturen naar hun eigen honkbal zegt hij eigenlijk: Zlatan is leaving the building.

Of er nog ergens een trainingsveld voor hem opengaat? Of er nog een extra sponsor bij een club gevonden wordt? Of er nog ergens een trainer is die het aandurft hem in de selectie op te nemen? Of er nog medespelers zullen zijn die blij worden van de wetenschap dat een ongeleid projectiel in hun speeltuin aanwezig zal zijn? Ja. Het lijkt erop.

Te mooi, te warm en te vertrouwd

Voor de centen hoeft hij het niet te doen, maar soms denk ik weleens dat mensen, sportmensen dus ook, die zo lang in het felle licht van de Grote Publiciteit hebben gestaan en die onderdeel zijn geworden van die immer stuiterende publiciteitsbal, dat die lieden de uitgang van hun loopbaan maar heel moeilijk kunnen vinden. Het licht is hen te mooi, te warm en te vertrouwd.

Ik zeg dus niet dat hij moet stoppen, want dat maakt ieder mens voor zichzelf uit. Hij kent zijn lichaam en voelt of er nog wat gas in de tank zit. Maar is zijn volgende club nou niet een brug te ver?

Zlatan is als Rivella

Ik weet wel dat juist sportmensen van zijn snit en structuur de internationale sport gedragen hebben. Hij mocht dan een typisch geval van een Rivella-figuur zijn, 'smaakt lekker, maar wel een tikkie vreemd', maar dat deed er helemaal niet toe. Hij presteerde vaak op eng hoog niveau. Als hij presteerde…

Daartegenover stonden uitglijders, gekke daden die wij stervelingen nooit goed begrepen en botsingen en zaken die slechts vraagtekens opriepen. En woorden, vaak heel warrig samengestelde zinnen van heel veel woorden; daar was hij meester in. Zou hij zijn woorden en daden (nieuwe spits voor Feyenoord?) ook allemaal begrepen hebben? Begrepen wij hem altijd? Neen.

Kritiek van de laatste dagen

Dat komt omdat wij niet op zijn niveau (wat het ook is) kunnen/konden denken en redeneren. Hij is immers altijd een vrije geest geweest en zal dat ook blijven. En juist die mensen goochelen met hun doen en denken. Zulke mensen komen eens in de zoveel tijd langs en in zijn geval koos hij voor een resem aan topclubs, voor een serie goals waar je u tegen zegt en voor een gevoel dat Zlatan Ibrahimovic niet een normale voetballer was, maar een tamelijk geniaal figuur op dure kicksen, rijdend in een grote Volvo.

In de afdeling kritiek van de laatste dagen waren er ook voetbalvolgers die hem op gevoelige wijze op zijn plaats zetten. De vraag: welke grote prijs heeft Zlatan voor welke club dan wel binnen gehaald?, kwam vaak naar boven. En ook: zelden of nooit een speler gezien die zo voor zichzelf speelde. Ja, ook daar moet hij het mee doen.

Juist gezien

Wat dat betreft plaatste hij in LA nog een opmerking die wel te denken geeft. Zelfs als het waar is, past het niet de opmerking te maken, die hij maakte om toch vooral ook nog even te choqueren en mensen duidelijk te maken dat hij 'eigendunk' met hoofdletters schreef en nog altijd schrijft. Hij meldde: 'Ik vertrek uit de MLS, volgende week weet niemand meer wat voor league dat is.'

Uhm, inderdaad ver over de rand, maar dat konden we van hem verwachten, nietwaar? Tot slot een Twittertekst waar ik me in kon vinden: 'If you remove his ego, he won’t be Zlatan anymore.' Juist gezien.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1