Islamisering in Nederland: staat onze vrijheid onder druk?
- Nieuws
- Islamisering in Nederland: staat onze vrijheid onder druk?
Iftar-maaltijden georganiseerd door overheidsinstellingen en politieagenten die in uniform bidden in moskeeën – volgens schrijver en psycholoog Keyvan Shahbazi zijn dit geen onschuldige gebaren, maar alarmerende signalen van islamisering. Hij waarschuwt dat fundamentele waarden zoals vrijheid van meningsuiting en individuele rechten hierdoor onder druk komen te staan. In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met hem in gesprek over religie, integratie en de toekomst van de Nederlandse cultuur.
#193 - OP Z'N KOP! - Islamisering in Nederland: staat onze vrijheid onder druk? - Op z’n Kop!
Vrijheid onder druk
Shahbazi, geboren in Teheran, vluchtte in 1983 naar Nederland nadat hij op jonge leeftijd was gemarteld en meerdere schijnexecuties onderging. Hij benadrukt dat het debat over de islam in Nederland te vaak wordt gesmoord door angst. "Wij behandelen de islam alsof die gelijk is aan alle andere religies", stelt hij. "Maar ik heb nog nooit een christen gezien die met een auto inrijdt op een iftar-bijeenkomst. En nog nooit een jood die zichzelf opblaast in een moskee."
Volgens Shahbazi ontbreekt het in Nederland aan echte vrijheid van religie en meningsuiting. "Als we echt vrij waren, dan zouden we ook vrij zijn om de islam te bekritiseren. Alle dappere cabaretiers maken de paus of bisschoppen belachelijk zonder consequenties, maar zodra het over de islam gaat, heerst er een oorverdovende stilte. Op het moment dat je de islam net zo durft te bekritiseren, hebben we pas vrijheid van religie."
Verzetten tegen verandering
Marianne is het met hem eens dat het tijd is voor een wake-up call. “Dat hier allemaal mensen wonen die onze feestdagen niet zo belangrijk vinden, daar heb ik geen moeite mee. Maar we moeten ons verzetten tegen de oprukkende islamisering. We moeten ons verzetten tegen een terugkeer naar de jaren vijftig, en dat er onderdrukking plaatsvindt uit naam van religies.”
Ook Shahbazi waarschuwt dat de demografische samenstelling van Nederland snel verandert. "Volgens het CBS wonen er over 25 jaar vier miljoen moslims in Nederland. In veel grote steden zijn zij nu al de grootste groep. We moeten nu de grenzen van het secularisme en de vrijzinnigheid streng gaan bewaken. Anders is het straks te laat."
Wat is de oplossing?
Voor Shahbazi ligt de oplossing in het versterken van de scheiding tussen kerk en staat. "We hadden die wethouder in Rotterdam die zei dat scheiding van kerk en staat iets van het verleden is. Daar moeten we afstand van nemen. We hebben mensen nodig die juist pal staan voor het secularisme."
Rick is sceptisch over de haalbaarheid daarvan. "Als je in Den Haag roept dat we seculier moeten regeren, dan kom je politiek gezien nergens. Zij willen juist dat de binding tussen kerk en staat blijft bestaan. Als je dat gaat loskoppelen betekent dat het ontkoppelen van islam als een soort van machtsverhouding. Zelfs een witte Hollandse politicus weet dat, als hij die groep aan zich wil binden, je niet aan bepaalde dingen moet komen."
Bekijk hieronder het hele gesprek tussen Marianne Zwagerman, Rick van Velthuysen en Keyvan Shahbazi:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.