appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Het korte lontje van links

NPO Radio 1
zaterdag 2 november 2019 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co Twitter

"Kort lontje, lange tenen. Er zijn allerlei metaforen voor, maar zeker de laatste tijd zijn de tenen van links langer geworden", zegt wetenschapsfilosoof dr. Maarten Boudry in dr Kelder en Co. Een gesprek over sneeuwvlokjes die zo woke zijn dat ze geen respect meer hebben voor andersdenkenden.

Het gaat om een overdreven vorm van politieke correctheid, die gepaard gaat met weinig tolerantie voor andere denkbeelden. Mensen die dat gedrag vertonen worden ook wel gekscherend sneeuwvlokjes genoemd. "Een neerbuigende benaming voor de links progressieve persoon die zich te pas en te onpas gekwetst voelt", licht Boudry toe.

"In de VS willen comedians niet eens meer optreden op universitaire campussen", vervolgt Boudry, "omdat ze daar geen grappen meer kunnen maken over bijvoorbeeld minderheden. Blijkbaar is er op die campussen, toch vaak de broeihaard van de linkse avant-garde, een cultuur ontstaan die bijzonder humorloos is."

Het korte lontje van links

Sektarische ideeën

Dr Kelder heeft ervaringsdeskundige Zihni Özdil aan de telefoon, die als Kamerlid voor GroenLinks verketterd werd toen hij met de rechts denkende wetenschapper Sid Lukassen op de foto ging. "Zihni, we hebben het over linkse lichtgeraaktheid, is links intoleranter dan rechts?", vraagt dr Kelder.

"Dat kan ik op basis van persoonlijke ervaringen niet ontkennen", antwoordt Özdil. "Ik zie dat links, zowel in de politiek en in de academische wereld, steeds meer wordt gekaapt door mensen met hele conservatieve, benepen en soms zelfs sektarische ideeën. Die ideeën worden met een zweem en een marketing van progressiviteit uitgedragen", zegt Özdil. "Als links zo doorgaat kunnen ze het wel vergeten als vaandeldrager van vooruitgang in de wereld", besluit hij.

Taboe op onderzoek

Boudry herkent de dominante linkse cultuur op universiteiten. "Links kan het zich ook veroorloven omdat ze gewoon veel dominanter zijn, bijvoorbeeld op universiteiten en in de media. Ik denk niet dat links intrinsiek onverdraagzamer is. Het heeft te maken met een machtsvertoon en een dominante positie."

"Links kan het zich permitteren, niet in de samenleving als geheel maar op de eigen campus en in de eigen kringen, om mensen buiten te gaan sluiten. Om zuiverheid na te streven en om elke kritische stem in de kiem te gaan smoren, en dat vind ik wel degelijk schadelijk", zegt Boudry.

Het blijft niet alleen bij onverdraagzaamheid, volgens Boudry heeft deze dominante linkse cultuur ook gevolgen voor het onderzoek dat op universiteiten wordt gedaan.  "Als jij een onderzoeksvoorstel schrijft om de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen te onderzoeken, op hormonaal, fysiek en cognitief vlak, maakt zo’n voorstel geen schijn van kans. Dan word je weggezet als seksist."

Het korte lontje van links

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1