appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'De Belastingdienst gaat volledig over op vooroordelen'

ANP
woensdag 10 juli 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Het kinderopvangtoeslagfraudeaanpakschandaal. Het woord van het jaar of een goede voor galgje voor de kinderen op de achterbank. Druktemaker Pieter Derks legt in De Nieuws BV uit wat het inhoudt. En heeft nog een tip voor zij die vol vooroordelen zitten: wat dacht je van een baan bij de belastingdienst?

Druktemaker Pieter Derks - Kinderopvangtoeslagfraudeaanpakschandaal

De Belastingdienst wilde fraude aanpakken. Er werd veel misbruik gemaakt van de toeslag die je kan krijgen als je gaat werken en je kind naar de opvang brengt, en dus pakte de Belastingdienst door. Zo werd in Eindhoven bij een paar honderd ouders de toeslag stopgezet, soms zelfs met terugwerkende kracht, zodat ze tienduizenden euro's moesten terugbetalen, en in de financiële problemen kwamen.

Pieter: "Dat zal ze leren, dacht de inspecteur tevreden. Totdat bleek dat het in al die gevallen onterecht was. En dat niet alleen: de gedupeerden waren allemaal ouders van buitenlandse afkomst. Er had iemand op een belastingkantoor gewoon alle Turks en Marokkaans klinkende achternamen zitten afvinken."

Het sorry-record van Ad van der Steur

"Voila. Het kinderopvangtoeslagfraudeaanpakschandaal", zegt Pieter. "Mochten uw kinderen geïnteresseerd zijn in politiek, dan kunt u nog uitleggen dat de staatssecretaris hierdoor flink in de problemen zit, en al een keer of vijf excuses heeft gemaakt, waarmee hij gevaarlijk dicht in de buurt komt van het sorry-record van Ard van der Steur. En dat terwijl deze staatssecretaris als belangrijkste taak had om de Belastingdienst eens goed te reorganiseren."

"Ik denk dat we op dit moment twee conclusies zouden kunnen trekken: of hij heeft de boel totaal niet onder controle. Of, een andere mogelijkheid waar ik nog niemand over gehoord heb: dit ís de reorganisatie. De Belastingdienst gaat volledig over op vooroordelen. Want leuker kunnen ze het niet maken, wél een stuk makkelijker."

Druktemaker Pieter Derks - Kinderopvangtoeslagfraudeaanpakschandaal

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1