appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Tuur Elzinga (FNV) wint debatprijs van de maand juni

Debatinstituut/Dit is de Dag
vrijdag 28 juni 2019 | EO | Guido van Dijk Twitter

De voorman van de FNV, Tuur Elzinga, wint de debatprijs van de maand juni. Zijn vakbond speelde een grote rol in het pensioenakkoord dat werknemers, werkgevers en het kabinet afgelopen maand met elkaar sloten. "Ik voel me vereerd! Het is nog nooit gelukt om zoveel leden te laten stemmen. En het is heel fijn dat er nu ook een duidelijke uitkomst is en dat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten. Het is zeker een hoogtepunt, maar er is natuurlijk nog heel veel te doen."

Tuur Elzinga (FNV) wint debatprijs van de maand juni

Roderik van Grieken van Het Debatinstituut vertelt in het programma Dit is de Dag waarom Elzinga de prijs verdient. "Voor het verdedigen van het pensioenakkoord aan de achterban. Toch wel ‘een parel van de polder’. De achterban had het zomaar bij het grofvuil kunnen zetten, maar het is gelukt. En dat is zowel op retorisch gebied een compliment waard, maar ook omdat het belangrijk is voor het land dat er na negen jaar een akkoord is."

'Eten moet duurder'

Eén van de andere genomineerden was minister Carola Schouten. Zij bracht deze maand een moeilijke boodschap: ons voedsel moet duurder worden. Niet echt een leuke boodschap voor een politicus. Met name de manier waarom ze de boodschap overbracht heeft indruk gemaakt.

Van Grieken: "Carola Schouten wist een complex probleem duidelijk uit te leggen. Ze heeft een keuze gemaakt en die kon ze rustig en helder uitleggen. Daarnaast noemde ze meteen de nadelen en draaide ze er niet omheen."

'Corry Tenderloo verdient een standbeeld'

Madeleijn van den Nieuwenhuizen, het gezicht achter het instagram-account Zeikschrift, was ook genomineerd. In haar column voor het blad Vogue riep zij op tot een standbeeld van Corry Tendeloo. De politica die jaren streed om zowel het gedwongen ontslag, als de ‘handelingsonbekwaamheid’ van vrouwen af te schaffen.

Het standbeeld staat nog niet, maar toch heeft ze de nominatie verdiend volgens de jury. Van Grieken: "Ik vind dit een prachtvoorbeeld van iemand die als individuele burger iets naar voren brengt dat symbool staat voor een maatschappelijk breder probleem: de positie van de vrouw. Als een man dit had gedaan, had dat standbeeld er al gestaan, maar bij vrouwen is dat niet zo."

Op de vraag of het standbeeld er gaat komen, antwoordt Van den Nieuwenhuizen met een volmondig 'ja!'

Debatprijs van de Maand: Tuur Elzinga, Carola Schouten en Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Debatprijs van de Maand

Vanaf dit jaar wordt in Dit is de Dag iedere maand in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut de 'Debatprijs van de Maand' uitgereikt aan iemand die impact heeft gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt heeft verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders heeft gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. In december 2019 wordt de 'Debatprijs van het Jaar' uitgereikt.

Eerdere winnaars zijn: DSM-topman Feike Sijbesma, publicist Rutger Bregman, FvD-leider Thierry Baudet, priester Pierre Valkering en PvdA'er Frans Timmermans.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1