appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Mag Joe Biden je op het achterhoofd kussen?

CC Adam Fagen
vrijdag 5 april 2019 | EO | Bertine Moenaff
Afbeelding

Oud vice-president Joe Biden werd de beste kansen toegedicht voor de Democratische nominatie om het in 2020 op te nemen tegen Donald Trump. Maar inmiddels zijn er minstens zeven vrouwen die met verhalen komen over hoe Biden hen iets te dicht op de huid zat. Onschuldig of schadelijk?

Hij was de fictieve frontrunner onder de Democraten. Immens populair, altijd goed voor een lach, maar nu zijn er dus vrouwen uit Joe Bidens verleden die zijn gedrag niet grappig vonden. Kunnen zij hem laten struikelen als hij de race aangaat voor het Witte Huis?

Nancy Pelosi, leider van de Democraten en voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vindt de verhalen ‘not disqualifying.’ Zij kent Biden, en weet wat voor een knuffelbeer hij kan zijn. Maar ze zei ook dat Biden moet leren dat het niet gaat om hoe zijn gedrag bedoeld was, maar om hoe het overkomt en hoe het ervaren wordt. Biden erkende deze week in een zelfgemaakt filmpje dat de tijden veranderd zijn en hij als man wat meer moet luisteren en leren. Excuses maakt hij echter niet.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
 

Het minste wat je kan doen is sorry zeggen voor hoe je iemand hebt laten voelen. Vorige week vrijdag kwam Lucy Flores, een locale politica uit Nevada naar buiten met een artikel getiteld: “An awkward kiss changed how I saw Joe Biden.” Ze beschrijft hoe ze wel door de grond kon zakken van ongemak. Met zo’n titel gaan alle alarmbellen af, ook in de headlines van alle andere nieuwsartikelen die erover werden gepubliceerd. Helemaal in een tijd waarin de echte president van Amerika al meerdere verhalen aan z’n broek heeft van vrouwen die hij ongewenst op de mond gekust zou hebben.

Maar bij nadere lezing blijkt het om een kus op het achterhoofd te gaan. Een langzame kus, voorafgaand aan het opsnuiven van haar haargeur. Flores beschrijft hoe ze totaal in paniek raakt, ook omdat ze haar haar niet gewassen had.

Ome Joe

Afgelopen maandag kwam een tweede verhaal. Een oud-medewerker van het Congres, Amy Lappos, beschrijft hoe de toenmalig vice-president van de Verenigde Staten in 2009 met haar wilde neuzen: “It wasn’t sexual, but he did grab me by the head.” Het probleem met Biden is ook niet per se dat hij seksueel overschrijdend gedrag vertoont, maar meer dat hij zich overdreven paternalistisch of te amicaal gedraagt ook bij vrouwen die hij eigenlijk niet zo goed kent. Dat klinkt allemaal vrij negatief, maar als je Bidens imago kent is het ook wel te plaatsen.

De vele ‘bromance’ foto’s van een knuffelende Biden en Barack Obama zijn legendarisch. Ook een foto uit de campagne van 2012 waarin hij een vrouwelijke biker in Ohio op schoot heeft en ze liefkozend de hoofden tegen elkaar houden. Dat zorgde toen voor veel hilariteit. Gekke ome Joe. Maar dat waren voorbeelden van mensen die de affectie op prijs leken te stellen. Nu komen er voor het eerst verhalen van mensen – vrouwen – die het als erg onprettig ervaren.

Zwak

Ik heb zelf altijd een zwak gehad voor Joe Biden omdat die man altijd enorm op mijn lachspieren werkte. En dat voor iemand die heel wat tragiek in zijn leven heeft meegemaakt: zijn eerste vrouw en 1-jarige dochter kwamen in 1972 om in een auto-ongeluk, zijn zoon Beau Biden overleed aan de gevolgen van hersenkanker in 2015.

Hoe zou ik het vinden als hij een kus op mijn achterhoofd zou planten, vroeg ik me nog af? Misschien niet zo erg. Of toch wel? Het moet in elk geval wel een snel, luchtig kusje zijn dan. En hij zou niet aan m’n haar moeten snuiven, dat vind ik echt raar.

Bertine Moenaff is politiek redacteur voor Dit is de Dag.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1