appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Scheisse! Waarom kan ik hier niet pinnen?

ANP Foto
woensdag 6 maart 2019 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter

Afgelopen weekend was ik in Keulen om een concert van Jason Mraz te bezoeken. Twee overnachtingen in een überhip hotel geboekt, dus tijd genoeg om ook de stad te ontdekken. Paspoort, tandenborstel, twee outfits, krultang en zelfs mijn eigen kussen had ik meegenomen. Kortom, ik was op alles voorbereid. Tenminste, dat dacht ik.

Nadat we de koffers in de hotelkamer hadden gedropt, liepen we richting de Dom. Onderweg kwamen we onder andere Elvis Presley, Shaun het Schaap, Super Mario, dinosaurussen, een elftal unicorns en 25 Minions tegen. Iedereen verkeerde in een uitgelaten partymachenstimmung, want het bleek heel erg carnaval te zijn in Keulen en helaas hadden we onze onesies en feestneuzen thuis aan de kapstok laten hangen. Tot zover fout nummer één.

Zoektocht in jaszak

We bestelden een koffie verkeerd met een hausgemachte quiche bij een gezellig eetcafé en toen we wilden afrekenen, hoorden we tot onze grote verbazing dat pinnen niet tot de mogelijkheden behoorde. Na een enorme zoektocht in jaszak, binnenzak, en op de bodem van de rugzak, schraapten we wat contant geld bij elkaar. We kwamen nog steeds 45 eurocent tekort. Dus we zetten bij de kassa ons meest aandoenlijke 'wir-sind-nicht-so-snuggere-toeristen-gezicht' op, gelukkig mét het gewenste resultaat dat we de zaak weer mochten verlaten zonder de afwas te hoeven doen. Het had nog wel iets schattigs, zo'n ouderwets pinloos eettentje.

Dikke portemonnee

Toen gingen we naar het Palladium waar het concert zou plaatsvinden. We wilden nog even pinnen op de weg ernaartoe, maar we kwamen alleen een supermarkt tegen met daarin een pinautomaat. Na het intoetsen van mijn pincode verscheen op het schermpje de boodschap dat deze ene transactie me 4,99 euro zou kosten. Da's best veel. We besloten de gok te nemen. Je zou bij de concertzaal vast wel gewoon kunnen pinnen. Tenminste, dat zou je toch verwachten anno 2019. Maar nee, ik zag het al aan de mensen die in de rij stonden voor bier en curryworst: ze hadden allemaal een dikke portemonnee in hun hand, uitpuilend van briefgeld en munten. Dus moesten we met hangende pootjes terugkeren naar die ene pinautomaat in die ene supermarkt met die enorme transactiekosten.

Echt geld

"Here's to the good times we're gonna have. You don't need money, you got a free pass." Dat zong Jason Mraz in zijn slotnummer Have It All. Hij zat er zo naast. In Keulen heb je wél geld nodig. Echt geld. Stapels briefjes en zakken vol munten. En een carnavalsoutfit.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1