Achtergrond
AVROTROS

Barbara Barend: 'De stille meerderheid moet zich uitspreken!'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbara Barend: 'De stille meerderheid moet zich uitspreken!'

Ingewikkeld, vindt ze het, dat ze regelmatig wordt uitgenodigd op homo-onderwerpen. "Het gaat hetero’s toch net zo goed aan," zegt journalist Barbara Barend die in MISCHA! juist de stille meerderheid oproept om zich uit te spreken tegen bijvoorbeeld discriminatie van homo’s.

#80 - Barbara Barend - MISCHA!

In een democratisch land neemt de meerderheid het op voor de minderheid, vindt Barend. "Het is de rol van hetero’s om te zorgen dat iedereen die anders is geaccepteerd wordt en zich veilig voelt." Als alleen homo's zich hier druk over maken dan wordt er niets opgelost, vindt ze.

Campagne tegen homofobie

De ervaring van slachtoffers is belangrijk, die moeten we horen, maar de echte oplossing voor het probleem ligt bij de meerderheid, in dit geval de hetero's. Om die reden heeft ze voor een nieuwe campagne tegen homofobie in voetbalstadions juist gevraagd of (oud-)profs Anouk Hoogendijk, Rafael van der Vaart en Stefan de Vrij zich hierover willen uitspreken. "Drie über hetero’s. Zij kunnen de hele groep in beweging krijgen."

John de Bever

Het is een onderwerp dat Barend aan het hart ligt. Waar ze graag voor op komt. En dan kan ze soms ook explosief uit de hoek komen, erkent ze. Zoals bij de uitzending bij HLF8 waar ze onlangs uitviel naar voormalig voetballer John de Bever. Hij zei in die uitzending dat hij LHBTIQA+ 'een poppenkast' vond met 'al die letters'. Barend: "Hij begon ook meteen over discriminatie te praten, maar daar ging het onderwerp helemaal niet over. Totaal niet gepast. Hij verkrachtte er het hele onderwerp mee. En niemand aan de tafel zei wat. Ik uit me dan niet heel diplomatiek, maar ik vond het zulke domme opmerkingen."

Luister hier het hele onderwerp terug.

#80 - Barbara Barend - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie