Achtergrond
AVROTROS

Barbara Baarsma: 'De bedreigingen kwamen tot aan mijn voordeur'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbara Baarsma: 'De bedreigingen kwamen tot aan mijn voordeur'

Econoom Barbara Baarsma sloot zich aan bij Herstel-NL, omdat ze vond dat het debat over het coronabeleid opener moest worden gevoerd. Nadat ze bedreigd werd, stapte ze eruit en laste ze een radiostilte in. Ze vertelt erover in MISCHA!.

#25 - Barbara Baarsma - MISCHA!

Ze is vaker bedreigd, bijvoorbeeld toen ze zich uitsprak tegen het vrouwenquotum, maar niet eerder op deze manier. "Nu kwam het tot aan mijn voordeur. Zo dichtbij mijn familie, onder vermelding van een dag, een tijdstip. Zo concreet. Dit kwam zelfs door mijn olifantenhuid heen."

Spijt

Ze staat er nog steeds achter dat ze zich bij Herstel-NL heeft aangesloten. Ze kon niet anders dan zich uitspreken, vertelt ze, toen ze zag dat het coronabeleid de positie van mensen met weinig kanskracht nog verder verslechterde. Ze spreekt overigens liever over kanskracht dan over koopkracht. Oftewel, "de mate waarin je voelt dat je regie hebt over je eigen leven, grip hebt op je toekomst." Als econoom wenst ze dat zoveel mogelijk mensen toe. "Ik heb wel spijt dat ik er niet een paar weken eerder ben uitgestapt, toen het activistischer werd."

Imagoschade

Doel van Herstel-NL was ervoor zorgen dat er een open debat ging plaatsvinden over het coronabeleid. Heeft het gewerkt? "Niet op de manier zoals we het hadden gehoopt, maar het heeft wel bijgedragen aan zo nu en dan een wat opener beleid." Of ze imagoschade heeft opgelopen kan haar weinig schelen. "De tijd zal het leren. Wat mij drijft, is niet mijn imago. Ik ben geen politicus, ik ben niet gekozen, ik praat op basis van feiten en de duiding daarvan."

Luister hier het hele interview met Barbara Baarsma terug!

#25 - Barbara Baarsma - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie