appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Schaduwboksen met asielkinderen

ANP
zondag 20 januari 2019 | BNNVARA | David van der Wilde Twitter
Afbeelding

Het CDA is om. Een ruimer kinderpardon is plots bespreekbaar. Politiek redacteur David van der Wilde ziet niet alleen de geste naar de asielkinderen, maar ook een linkse directe op de neus van Klaas Dijkhof.

Het heeft even geduurd, maar het CDA lijkt om. De christendemocratische houwdegen Madeleine van Toorenburg ziet een ruimer kinderpardon plotseling wel zitten. Een flinke draai na de eerdere standvastigheid tijdens de zaak Lili en Howick. Zij en haar D66-kompaan Groothuizen zijn overtuigd door een 11 pagina's dik rapport van anderhalve maand geleden.

Natuurlijk is dat goed nieuws voor de asielkinderen. Het geeft ze weer een snippertje hoop. VVD-Kamerlid Malik Azmani hamert weliswaar op het regeerakkoord en de liberale staatsecretaris Mark Harbers wacht liever een eigen evaluatie af, toch lijkt de VVD een meloen te moeten slikken. Drie van de vier partijen zijn immers voor een ruimhartiger kinderpardon.

Relais

Al lijkt de timing net iets te toevallig om simpel te kunnen zeggen dat deze handreiking naar de asielkinderen puur op voortschrijdend inzicht is gebaseerd. De afgelopen week was namelijk vooral de week na het Telegraaf-interview van Klaas Dijkhoff. De persoonlijke aanval op 'drammers' Jetten en Segers en het dreigen met een coalitie-crisis was de partners van de VVD behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Dinsdag bleek dat ook de drieënhalf uur durende praatsessie van maandag de lucht nog niet geklaard had. Buma vroeg de minister-president bijvoorbeeld in het Vragenuur om de VVD-fractievoorzitter een parlementaire tik op de vingers te geven. Bij Met het Oog op Morgen zei Rutte overtuigd te zijn dat zijn team aan het eind van het jaar nog aan de touwtjes trekt. Maar de premier weigerde bij zijn wekelijkse persconferentie te zeggen dat "alles weer goed was."

In de wandelgangen vertelde een kabinetsfluisteraar dat 'het relais in hoofden is aangezet.' Door de botte beuken van Dijkhoff is een kabinetscrisis van een doemscenario in de verre verte een mogelijkheid aan de horizon geworden. Een andere schaduwfiguur van de macht legde uit dat het vechten nu begonnen is. De VVD kon tikken verwachten, voorspelde hij.

In de Haagse arena is het namelijk een gevaarlijk zwaktebod om na een klap in je gezicht de andere wang toe te keren. Vooral het CDA zou het bijbelse 'oog om oog, tand om tand’ principe wel kennen, klonk het. 

Schaduwboksen

Het geopende hart van Madeleine van Toorenburg is daarmee niet alleen maar mooi voor de asielkinderen. Als je goed kijkt zie je dat het CDA en D66 de handschoen hebben opgenomen na de pre-match-talk van de VVD. Het schaduwboksen is begonnen en de eerste klap is uitgedeeld. Dijkhoff krijgt direct een linkse directe op zijn neus te incasseren. 

Interessant wordt of de VVD in de aanloop naar de verkiezingen verstandig de handdoek in de ring gooit of meedogenloos terugslaat. Als de komende weken plots kritiek op CDA, D66 of ChristenUnie bewindspersonen komt, een brisant VVD-plan wordt gepresenteerd of de vergevingsgezindheid richting slordige ministers verdwijnt klinkt dat vooral als de bel voor een volgende ronde in dit partijtje. Met zo'n zestig dagen voor de verkiezingen krijgen we dan een machtig marathongevecht voorgeschoteld. Dat lijkt mij een gevaarlijk geintje waar zomaar ongelukken bij kunnen gebeuren. 

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1