appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wat moeders kunnen leren van de fruitvlieg

ANP Foto
woensdag 11 juli 2018 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter
Afbeelding

Een halve appel met de bolle kant naar beneden, een cocktailprikker erin met een plakje kaas eraan vastgeregen. Voilá. Een zeilboot. Dat was een toptraktatie toen ik in groep 3 zat. Fissa! Als je een beetje geluk had, was de boot nog niet bruin en het plakje kaas nog niet bezweet als je ging trakteren.

Anno 2018 heeft de traktatie zich doorontwikkeld, een stukje innovatie naar de leerlingen toe. Een sushibox met daarin snoepsushi's gemaakt van spekkies en dropveter, inclusief nepwasabi. Een minicroissantjes-toren in de vorm van de Eiffeltoren. Echt, ik wou dat het ik het verzonnen had.

Moeders concurreren elkaar kapot met hun trak-creaties die alle verwachtingen overstijgen. Neerkijkend op de moeders die hun kind dertig zakjes paprikachips meegeven. Schoolpleinscènes die niet zouden misstaan in De Luizenmoeder.

Laten we even een leerzaam uitstapje maken naar de fruitvlieg. Zo'n fruitvliegje is gek op bedorven fruit. Zodra zo'n fruitvliegje bijvoorbeeld een overrijpe aardbei heeft gespot, zweven er in korte tijd tientallen soortgenootjes boven. Ik dacht altijd dat dat kwam omdat ze zich razendsnel voortplanten. Maar dat klopt niet.

Het eerste fruitvliegje scheidt een sterke geur af. Daarmee lokt het de andere fruitvliegjes om ook naar de aardbei te komen. Waarom? Omdat het belangrijk is dat ze met zoveel mogelijk fruitvliegjes tegelijkertijd het zachte fruit naar hun larfjes brengen. Dat moet snel, want het fruit mag niet al te rot zijn. En zo kunnen zoveel mogelijk larfjes profiteren van het fruit dat precies goed op smaak is. Larf wordt pop, wordt mooie vlieg. Moraal van dit verhaal: bij de fruitvliegjes geldt niet: eigen larf eerst, maar het gemeenschapsbelang staat voorop.

Dus, lieve moeders van Nederland, laten we weer normaal gaan doen als het gaat om het voeden van onze larfjes. Niet elkaar kapot concurreren, maar samen genieten van een simpele traktatie. Er is niks mis met succesnummers als 'de egel': een halve meloen in aluminiumfolie met vrolijke satéprikkers met kaas en worst erin gestoken.

Binnenkort vindt de 'einde-van-het-schooljaar-lunch' plaats, waarvoor al wekenlang de lijsten op het schoolprikbord hangen. Kinderen moeten intekenen voor verschillende taakjes die hun ouders moeten uitvoeren. Mijn zoontje - die me langer kent dan vandaag - heeft ingetekend voor het meenemen van 30 servetjes. "Dat gaat je toch wel lukken hè?", voegde hij daar enigszins bezorgd aan toe.

Radar Helpt

#3 Zo kom jij van je fruitvliegjes af

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender, behalve tijdens de Tour de France. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1