Onderzoek
KRO-NCRV

Commotie over rapport drugscriminaliteit Amsterdam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commotie over rapport drugscriminaliteit Amsterdam

Commotie over het rapport De Achterkant van Amsterdam. Onderzoeksjournalist Bart de Koning vindt dat het rapport rammelt. Onderzoekers Jan Tromp en Pieter Tops herkennen zich niet in deze kritiek en vonden het zelfs 'geen uitgebreide reactie waard' in het Mediaforum van Spraakmakers.

"Iedereen moet maar vooral zelf oordelen over het rapport. Lees het vooral", zegt journalist Jan Tromp tegen de redactie van Spraakmakers. Volgens de onderzoeksjournalist en onderzoeker is het rapport een verkenning en heeft de gemeente Amsterdam een zwakke informatievoorziening. Tromp: "Wat die jongen heeft geschreven is niet serieus. Dat hele stuk van Follow The Money niet."

Groot nieuws

Het rapport, De Achterkant van Amsterdam, haalde onlangs alle grote nieuwsmedia en ook de Gemeente Amsterdam, opdrachtgever voor het onderzoek, reageerde inhoudelijk op het rapport. De Koning vindt dat het onderzoek rammelt omdat er volgens hem feiten ontbreken en veel bronnen niet te checken zijn.

Ook vindt De Koning het jammer dat hij geen weerwoord krijgt. "Het is onbegrijpelijk dat Tromp en Tops niet willen reageren. Mijn factcheck zit ramvol links, feitelijke onderbouwing en helder te toetsen hypotheses. Er is echt bijna geen bron te vinden in hun onderzoek. Sterker nog, ik vond zelfs een bron getiteld: 'ongepubliceerd artikel'."

Florerende drugseconomie

Op de website van Follow The Money gaat De Koning dieper in op het rapport van Tops en Tromp, waaruit de conclusie volgde dat een florerende drugseconomie in Amsterdam nagenoeg vrij spel zou hebben.

Volgens De Koning biedt het zorgvuldig lezen van het rapport een ontluisterend beeld. "Het hangt aan elkaar van aannames, horen zeggen, krantenknipsels, anonieme bronnen en niet te controleren beweringen."

Telegraaf

De Telegraaf had de primeur nadat het rapport werd gelekt naar de media. Het viel Telegraaf-journalist Wouter de Winther op dat alle media de toon van het rapport overnamen. Máár: "als je onze stukken leest, dan zie je ook dat we aanstippen dat de onderbouwing voor sommige beweringen ontbreekt", aldus De Winther.

Dat de conclusies uit het rapport worden erkend door verschillende partijen, vindt De Koning niet genoeg reden om zo stellig te zijn in de berichtgeving. "Als je 65 mensen gesproken hebt, dan moet het niet bij 10 wazige citaten blijven die op geen enkele manier te verifiëren zijn."

Nutellawinkels

Als voorbeeld noemt De Koning de in het rapport omschreven 'Nutellawinkels' in Amsterdam. Deze zouden veelal gefinancierd worden met fout geld. "Ze citeren belastingambtenaren die zeggen dat de omzet van die winkels eigenlijk allemaal wel kloppen." Ondanks dat deze ambtenaar de hypothese van Tops en Tromp onderuit haalt, legt De Koning uit, schrijven ze het op en maken ze die winkels verdacht.

In de verantwoording staat dat de onderzoekers met tientallen mensen hebben gesproken bij onder andere de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente, maar dat die om verschillende redenen anoniem moeten blijven. Daar ligt volgens De Koning het probleem ook niet. "Als je met zo veel mensen hebt gesproken, dan moet je niet met tien wazige citaten komen die op geen enkele manier te verifiëren zijn."

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Sandrina Hadderingh

Ster advertentie
Ster advertentie